NOVA PROVOKACIJA, CRNOGORCI UDARILI JAKO NA SPC! Na ovaj sveti dan liturgija se drži na LIVADI, SVE ZBOG NJIH!
Na ovaj sveti dan liturgija se drži na LIVADI, Foto: Facebook/Pravoslavni Ulcinj

AU!

NOVA PROVOKACIJA, CRNOGORCI UDARILI JAKO NA SPC! Na ovaj sveti dan liturgija se drži na LIVADI, SVE ZBOG NJIH!

Za sada je mirno na Svaču i nema Albanaca koji bi provocirali sveštenstvo i vernike

Objavljeno:

Policija nije dozvolila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko primorske SPC da služi Svetu liturgijupod svodovima drevnog hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču kod Ulcinja. Služba i proslava Ivanjdana počela je na ulazu lokaliteta gde se nalazi hram.

- Mi nijesmo ovdje stranci, decenijama izlazimo, dolazimo ovdje na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da barjačimo. Sa jednim ciljem - da ne zaboravimo naše svete pretke, osveštane grobove koji se ovde nalaze. Prenosim blagoslov Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja, čije rođenje danas proslavljamo. Ali zbog tenzija to će uraditi naredne godine. Predsjednik Opštine je rekao da je do decembra zabranjen pristup lokalitetu, zato što rade arheološka istraživanja - rekao je namesnik barski Slobodan Zeković koji služi liturgiju.

On je kazao da će se već naredne godine vernici okupiti kod hrama. Uputili su i poruke mira, kako su kazali, braći Albancima.

- Bili smo dobri prijatelji i to ćemo ostati - rekao je on.

Vernici su pristizali sa raznih strana dok je još bilo neizvesno da li će se pojaviti mitropolit Amfilohije.

Policija je blokirala put do crkve, dok na saobraćajnici koja vodi od Ulcinja do Svača na više punktova policija zaustavlja i legitimiše građane.

Juče su u Baru u policijskoj stanici na informativne razgovore pozivani vernici SPC.

Ratko Ćipranić, jedan od vođa grupe "Srbadija barska" tako je pozvan na informativni razgovor u barski Centar bezbednosti, jer je preko Fejsbuka najavio svoje prisustvo liturgiji koju tradicionalno, decenijama služe sveštenici Mitropolije crnogorsko- primorske u Svaču kod Vladimira, prenosi Barski portal. U centru mu je uručen poziv baš na Ivanjdan, kada se održava i liturgija, ali on je za lokalni medij istakao da će svakako prisustvovati bogosluženju. Кako kaže, ogorčen je zbog poziva policije, tim pre jer se ne radi o nikakvom narušavanju javnog reda, niti o političkom skupu.

Podsetimo, albanske društveno-političke strukture iz Ulcinja zatražile su zabranu održavanja liturgije na Svaču sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, što im je policija i ispunila. Nacionalni savet Albanaca juče je pozvao premijera Duška Markovića da da učini sve kako ne se služba ne bi održala. Oni smatraju da se radi o provokacija SPC u delu Crne Gore u kojem nema pravoslavnog življa.

Istovremeno, kako prenosi portal in4s.net, na internetu su je pojavile ilustracije na kojima je mitropolit Amfilohije predstavljen kao demon. Sama ilustracija je stara barem 5 godina i za "niske udarce" i ranije su je koristili Anfilohijevi neistomišljenici. Da li je poruka novijeg datuma i vezana za ovaj događaj, nije poznato.

Ipak, liturgija će se održati uprkos odluci policije da ne dozvoli prilazak ostacima pravoslavnog hrama. Učešće su najavili i sveštenici Albanske pravoslavne crkve, što je izazvalo naročit revolt kod političkih struktura u Ulcinju, a povodom čega je najdirektnije reagovala stranka Forca.

Za sada je mirno na Svaču i nema Albanaca koji bi provocirali sveštenstvo i vernike.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/in4s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.