SADA IMAJU SAVEZNIKE KOJI IM POMAŽU U SVAKOM IZAZOVU: Članstvo u NATO slavi pola Crne Gore!
Znanična Podgorica proslavila je u sredu dve godine od članstva u NATO, Foto: Profimedia

pasnost od vojne pretnje Crnoj Gori znatno smanjena

SADA IMAJU SAVEZNIKE KOJI IM POMAŽU U SVAKOM IZAZOVU: Članstvo u NATO slavi pola Crne Gore!

Premijer CG je rekao i da je članstvo u NATO mnogo više od vojnog savezništva

Objavljeno:

Znanična Podgorica proslavila je u sredu dve godine od članstva u NATO. Premijer Duško Marković u čestitki upućenoj građanima kazao je da mogu biti ponosni što Crna Gora ravnopravno stoji rame uz rame sa najsnažnijim demokratijama sveta, kroz ulogu saveznika u globalnim izazovima koji dotiču svaki kutak planete.

- To i jeste deo najboljih tradicija Crne Gore, da smo uvek tamo gde smo potrebni našim partnerima - kazao je premijer Marković. - Ali, danas, za razliku od mnogo drugih prilika u našoj istoriji, mi iza sebe imamo saveznike koji su spremni da nam pomognu u svakom izazovu, i u bilo kojem trenutku.

Premijer CG je rekao i da je članstvo u NATO mnogo više od vojnog savezništva, jer ono doprinosi rastu stranih investicija i poseti većeg broja turista.

- Verujem i da i oni koji nisu podržavali put Crne Gore u Severnoatlantsku zajednicu, danas vide da je ona neodvojiva od našeg budućeg članstva u Evropskoj uniji - rekao je Marković.

I ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je Crnoj Gori, kako je navela "prijatelju, partneru i savezniku", navodeći da je Alijansa najuspešniji savez svih vremena, koji je tokom proteklih 70 godina pomogao stvaranje najsigurnijeg, najstabilnijeg i najprosperitetnijeg perioda u istoriji svojih članova.

- Od odvraćanja pretnji Hladnog rata u prošlom veku do suprotstavljanja hibridnim pretnjama sa kojima se suočavamo danas, NATO saveznici stoje rame uz rame u zaštiti naših naroda - poručila je ambasadorka SAD.

Ali, sa druge strane, polovina Crne Gore ne proslavlja godišnjicu NATO, već ulazak države u taj vojni savez doživljava kao kapitulaciju, ne zaboravljajući "natovske bombe" 1999, kao i žrtve koje su Crnogorci kao pripadnici Vojske Jugoslavije podneli u toj ratnoj godini.

Inače, zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su još 29. novembra 2006. godine, pet meseci nakon obnove državne nezavisnosti, kada je usledio poziv u članstvo Partnerstva za mir.

U novoj strategiji odbrane navodi se da je opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori znatno smanjena, kao posledica ulaska u NATO, ali i smanjenja vojnih efektiva u regionu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.