BIVŠI KOMANDANT ŽANDARMERIJE DIKIĆ OSUĐEN NA 8 GODINA U CRNOJ GORI! Kontroverzna presuda u slučaju DRŽAVNI UDAR
Bratislav Dikić, Foto: Dado Đilas

neverica u cg

BIVŠI KOMANDANT ŽANDARMERIJE DIKIĆ OSUĐEN NA 8 GODINA U CRNOJ GORI! Kontroverzna presuda u slučaju DRŽAVNI UDAR

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno sa liderima DF, teretila se da je uoči izbora planirala hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića

Objavljeno: 09:48h

Viši sud u Podgorici izrekao je prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Svi optuženi su proglašeni krivim, a trenutno sudija čita obrazloženje presude.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Krivim su proglašeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganje i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična jela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krtivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Podgorički Viši sud osudio je Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina .

Milan Knežević
Milan Knežević foto: Printscreen/youtube

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno sa liderima DF, teretila se da je uoči izbora planirala hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, a sve da bi sprečili da Crna Gora uđe u NATO.

Kao organizatori označeni su Šišmakov i Popov, za koje tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe i kojima je suđeno u odsustvu. Za razliku od Rusa, opozicionari se nisu teretili za terorizam, već za kriminalno organizovanje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.