CRNOGORAC RUŠI NJUTNA I DAJE 5.000 EVRA SVAKOM KO DOKAŽE DA NIJE U PRAVU: Kolašinac obara Teoriju gravitacije
Zoran Ilinčić, Foto: Profimedia, Vijesti.me/ Dragana Šćepanović

KORIGUJE PRIMENU TEORIJE GRAVITACIJE

CRNOGORAC RUŠI NJUTNA I DAJE 5.000 EVRA SVAKOM KO DOKAŽE DA NIJE U PRAVU: Kolašinac obara Teoriju gravitacije

Neobičan izazov postavio je Kolašinac Zoran Ilinčić pred svetsku naučnu javnost pre dve sedmice

Objavljeno: 11:22h

U obimnoj studiji, akademik Crnogorske akademije nauka i umetnosti, tvrdi da se neke od najvećih savremenih teorija astrofizike mogu vrlo lako opovrgnuti.

Po njegovom mišljenju iza komplikovanijih formula, najjednostavnije rečeno, krije se tvrdnja da, u slučajevima kad nije reč o dve materijalne tačke, “rezultanta garvitacionih sila ne deluje u centru, već u nekoj tački koja je pomerena iz centra“.

Neobičan izazov postavio je Kolašinac Zoran Ilinčić pred svetsku naučnu javnost pre dve sedmice - pronalazač i član Odbora za tehniku Crnogorske akademije nauke i umjetnosti (CANU) nudi nagradu od 5.000 eura svakom ko dokaže grešku u njegovom najnovijem radu, koji se delimično kosi sa primenom Njutnove teorije gravitacije.

foto: Wikipedia

Navodno, naučni rad iz oblasti astrofizike koriguje primenu Njutnove teorije gravitacije u nekim slučajevima.

U obimnoj studiji, priča Ilinčić, odgovori su na neke od najvećih savremenih zagonetki astrofizike. Iza komplikovane formule, najjednostavnije rečeno, krije se tvrdnja da, u slučajevima kad nije reč o dve materijalne tačke, "rezultanta garvitacionih sila ne deluje u centru, već u nekoj tački koja je pomerena iz centra“.

"Njutn je tu silu definisao kao silu između dve materijalne tačke - dve tačke koje su beskonačne veličine, ali imaju masu. To se u praksi i primeni teorije kasnije prenelo i na silu, koja deluje između materijalne tačke i materijalne lopte ili nekog drugog tela, ili dve materijalne lopte. Tu se pojavljuje greška u primeni. Neka merenja u minulih pola veka pokazala su drugačije rezultate od onih do kojih se dolazilo primenom te teorije. To mi je ušlo u misli još za vreme studija i 40 godina je prošlo dok sam otkrio u čemu je stvar", kaže on.

Ističe da je ubeđen da ga niko neće moći demantovati i da je zbog toga mogao ponuditi i 100 puta veću nagradu.

Ideja o nagradi je "način da se privuče pažnja svetske javnosti“.

Ilinčić kaže da je rad već zaštitio i prema domaćim propisima, ali i "na načine uobičajene na zapadu“.

foto: Pixabay.com

Tvrdi da, kada se njegova teorija primeni na putanju veštačkih satelita, "koji imaju grešku u relanoj putanji u odnosu na proračunatu, od dva do 10 odsto, nema tog odstupanja”.

Tu se krije, objašnjava, i revolucionarnost njegovog rada. Navodi i takozvanu "pionirsku anomaliju“.

"SAD je 70–ih prošlog veka poslao dve sonde "Pionir 10" i "Pionir 11" u duboki svemir. Posle dve godine je utvrđeno da nisu na mestu gde je trebalo da budu prema proračunima. Svake godine sonde se nalaze za dodatnih 5.000 kilometara iza matematički predviđene pozicije. Moja formula objašnjava taj fenomen, iako je ta zagonetka do sada okupila na desetine simpozijuma, a naučnici su nudili brojna, ispostavilo se, netačna obašnjenja.

Ilinčić tvrdi i da tu anomaliju, koja se navodno smatra najvećom astrofizičkom zagonetkom 20. veka, objašnjava i to što je utvrdio da je masa Sunca veće od one opšte poznate.

Kolašinac je odranije piznat kao naučnik koji "ne prihvata teoriju relativiteta, onako kako je predstavio Ajnštajn“.

"Nemam kompleks od svetske naučne zajednice i kolega naučnika koji dolaze iz nekih čuvenih naučnih centara. Znam koliko znam i ne može me pokolebati što su za moj poslednji naučni rad samo dvojica profesora univerziteta kazali da tu "nema greške’. Deset puta više ih je odbacilo tu moju teoriju. Teško je nešto što se još u srednjoj školi nauči odjednom odbaciti, toga sam svestan. No, evo nudim da me demantuju i još nagrađujem za to", dodaje on.

Ilinčić kaže da samopouzdanje crpi iz desetina stručnih i naučnih radova koje je pisao još za vreme studija, ali i činjenice da je konstruisao više od 60 mašina i dao približno toliko novih teorijskih rešenja iz oblasti mašinstva i srodnih disciplina. On se decenijama bavi problemima gravitacije, svetlosti, astrofizike i mehanike.

Ilinčić je poznat javnosti i po izumu "uzdužno krilo letelice”, za koje tvrdi da će smanjiti potrošnju goriva kod aviona i do 17 procenata. U izume na koje je ponosan ubraja prvi svoj pronalazak, elektrolančanik za pogon bicikala, a na širu primenu i priznanje čeka i model amortizera zemljotresa.

Ilinčić tvrdi da taj uređaj štiti zgrade od oštećenja i pri pomeranju tla do 11 stepeni Merkalijeve skale. Kolašinac je izumio vetrogenarator za urbane sredine i on se već koristi na jednoj hali u kolašinskom naselju Bakovići.

Brojni su njegovi izumi i iz oblasti građevinarstva, a najnoviji će, kako kaže, omogućiti uštedu energije u objektima i do dvanaest puta.

Bonus video

IZLOŽBA REALNIM DO NEREALNOG: Grupa Abstracta u Kulturnom centru Kuća kralja Petra I

(Espreso.co.rs/ Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.