NA BIROU RADA 14 DOKTORA NAUKA: Najlakše do posla informatičari, farmaceuti, građevinari i arhitekte!
Profesor srpskog jezika i književnosti Irena Pavlović, ni deceniju nakon diplomiranja na Filozofskom fakultet u Novom Sadu, nije uspela da se zaposli u struci, Foto: Pixabay

e, tamo je ekipa!

NA BIROU RADA 14 DOKTORA NAUKA: Najlakše do posla informatičari, farmaceuti, građevinari i arhitekte!

Više od 5.000 visokoškolaca na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Duže od 12 meseci na radno mesto čeka više od 37 odsto nezaposlenih

Objavljeno:

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore trenutno se nalazi čak 5.600 osoba sa fakultetskom diplomom, od kojih je bez posla i 14 doktora nauka, kao i 231 magistar, kazali su za "Novosti" iz te institucije. U poređenju sa godinom ranije kada je na birou rada bilo evidentirano 7.200 visokoškolaca, trenutno stanje ukazuje na smanjenje od 22,3 odsto.

Podaci sa kojima raspolažu u Zavodu ukazuju da od ukupnog broja visoko obrazovanih građana koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih, njih nešto više od 37 odsto na posao čeka duže od godinu, dok su se ostali prijavili u poslednjih 12 meseci.

Kako nam objasnio zamenik direktora ZZZCG Goran Bubanja, iskustvo pokazuje da posao najkraće čekaju nezaposleni sa obrazovanjem iz oblasti informatike i statistike, farmaceuti, građevinari, elektroenergetičarii arhitekte, koji su većinom na evidenciji zavoda kraće od godinu.

Na tržištu rada, poslednjih 12 meseci bilo je traženo ili ponuđeno 757 visokoškolskih zanimanja, sistematizovanih u 62 područja rada. Među kojima su najčešća zanimanja bila: vaspitači i nastavnici, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori, ugostitelji i turistički radnici - rekao je Bubanja.

Sa ciljem smanjenja nezaposlenosti, Vlada Crne Gore je pre šest godina usvojila Zakon o stručnom osposobljavanju. Kako su tada objasnili, program je trebalo da olakša prelazak iz obrazovnog procesa u svet rada. Do sada je, prema rečima Bubanje, kroz šest ciklusa programa prošlo nešto više od 20.000 diplomaca. Od toga, kako navodi, prema analizi Ministarstva prosvete, polovina njih još nema posao u struci, ali je polovina radno angažovana na istom radnom mestu ili kod nekog drugog poslodavca. U toku je prijavljivanje visokoškolaca za sedmi ciklus.

Profesor srpskog jezika i književnosti Irena Pavlović, ni deceniju nakon diplomiranja na Filozofskom fakultet u Novom Sadu, nije uspela da se zaposli u struci. Ona je kroz prvi ciklus Programa za stručno osposobljavanje pre šest godina,prvi put dobila priliku da se oproba u svojoj profesiji.

Nakon odrađenog pripravničkog staža, polagala sam stručni i državni ispit, te dobila licencu Ministartva prosvete. U međuvremenu, višestruko sam bila angažovana kao zamenski profesor. Međutim, za čitav taj period, nije mi ponuđen nijedan ugovor, pa sam bila primorana da radim poslove koji nisu u skladu sa mojim obrazovanjem - naglašava Pavlovićeva.

POZITIVNO ISKUSTVO

Svetlana Mikavica Dulović, koja je završila studije Međunarodna ekonomija, finansije i biznis na Univerzitetu "Donja Gorica" u Podgorici ima pozitivno iskustvo sa Programom za stručno osposobljavanje.

- Kroz ovaj program sam, pre pet godina, počela da radim u jednoj banci. Tokom devet meseci prakse pružila mi se mogućnost da se uključim u posao. Na kraju mi se pružila šansa da ostanem u istoj banci kao privremeno zaposlena, da bih nakon dve godine potpisala ugovor za stalno - kaže Svetlana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.