TRAŽE ZABRANU NJEGOŠA I KIŠA: Novi skandal u Crnoj Gori!
Kiš i Njegoš su jedni od najznačajnijih književnika Balkana, Foto: Wikipedia / Youtube printscreen

nečuveno

TRAŽE ZABRANU NJEGOŠA I KIŠA: Novi skandal u Crnoj Gori!

Bošnjačke organizacije iz dijaspore smatraju da su dela dva velika pisca "rasistička"

Objavljeno:

Nekoliko bošnjačkih organizacija iz dijaspore zatražilo je od regionalnih, a posebno crnogorskih vlasti da zabrane i iz obavezne lektire uklone “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša, ocenjujući da se radi o “nacionalističkim delima prema islamu i muslimanima”.

Posebno su od crnogorskog Ministrastva kulture zahtevali i ukidanje Njegoševe nagrade.

Iako su vladama Crne Gore i zemalja bivše SFRJ dali rok od 100 dana na reakciju, odgovor zvanične Podgorice stigao je odmah.

- Ministarstvo kulture neće ukinuti Njegoševu nagradu, kao najveće međunarodno priznanje za južnoslovensko književno područje -poručili su iz resora Aleksandra Bogdanovića.

Ističu da je taj resor “važno i merodavno jedino mišljenje stručne književne kritike, a ona Njegoša i njegovo delo, posebno „Gorski vijenac“, svrstava u sam vrh južnoslovenske književnosti”.

-Takvim ga u svojim stručnim razmatranjima smatraju i referentni tumači koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu - zaključili su iz Ministarstva kulture i dodaju da je “u apelu jednog broja Bošnjačkih asocijacija dominira neprihvatljiv pristup u tumačenju Njegoša i njegovog dela, izveden iz političkih, a ne književnih motiva”.

Danilo Kiš
Danilo Kiš foto: Printscreen

Zahtev za zabranu dva velika pisca potpisuju KSPD “Sandžak” u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), “Pravda” iz BiH, Kongres Bošnjaka Severne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Tvrde da će se “ako ne bude preduzet pozitivan potez”, obratiti Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, Stejt departmentu...

- Svojom mržnjom prema islamu i muslimanima - Bošnjacima, pomenuta dela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ... Ne smemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih dela; preko njih su se ‘odgajale’ generacije i generacije srpske i crnogorske dece. Ta priča o osveti, klanju, ubijanju, mržnji prema muslimanima - instalirana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvek i nanovo priprema buduće ‘junake’ koji će joj bez ikakvih moralnih zadrški slediti - tvrde potpisnici zahteva.

Ni za Ministarstvo prosvete nije prihvatljiva ova inicijativa.

- Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv - rečeno je “Vijestima” iz resora Damira Šehovića.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.