CRNOGORCE MRZELO DA UČE, PA SU MALO ŠOPINGOVALI!  Bjelopoljci kupili 1.000 diploma!
Foto: Pixabay

KO JE LUD DA UČI...

CRNOGORCE MRZELO DA UČE, PA SU MALO ŠOPINGOVALI! Bjelopoljci kupili 1.000 diploma!

Mnogi od tih ljudi, kako navode u "Euromostu", nalaze se na visokim funkcijama

Objavljeno:

Nevladina organizacija "Euromost" iz grada na Limu posle istraživanja otkrila veliku prevaru. Među "diplomcima" najviše opštinara i prosvetara.

U "Euromostu" sumnjaju da su Bjelopoljci kupili više od 500 diploma, a spekuliše se da taj broj dostiže neverovatnih 1.000 lažnih dokumenata o završenom školovanju.

- Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju pokrenulo je izviđaj zbog sumnje da je u Opštini Bijelo Polje zaposleno više službenika sa lažnim diplomama i da Uprava policije prikuplja informacije o sumnjivim licima. Prema našim pouzdanim nezvaničnim saznanjima, u lokalnoj upravi sumnjivo je oko 70 diploma, uglavnom pravnika i ekonomista - tvrde iz "Euromosta", gde se duže od godinu dana bave ovom problematikom.Kako kažu u "Euromostu", od kada je u Bijelom Polju tužilaštvo počelo sveopštu akciju provera diploma, ponadali su se da će se društvo konačno otarasiti tog zla i korupcije.

- Interesantno je da je od ovoliko sumnjivih odgovarao samo jedan službenik ove lokalne uprave, mada su mnogi sa kupljenim diplomama preko veze posao dobili i u drugim javnim ustanovana, državnim institucijama - kažu u ovoj nevladinoj organizaciji, u kojoj sumnjaju da među osobama sa lažnim dokumentima o završenom fakultetu ima i direktora javnih ustanova, supruga bivših državnih funkcionera, sekretara, savetnika direktora državnih ustanova.

Mnogi od tih ljudi, kako navode u "Euromostu", nalaze se na visokim funkcijama.

- Sumnjamo da je najviše spornih diploma došlo iz ustanova iz Srbije i BiH. "Euromost" je zatražio od lokalne samouprave, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, da nam dostave imena i prezimena svih lica zaposlenih u opštini sa diplomama spornih "fakulteta". Prema našim informacijama, metode kupovanja i pribavljanja diplome su različite, ali se uglavnom svode na dva načina: opštom kupovinom gde se diploma samo zavodi na fakultetu i kupovinom plaćanjem upisa u nekoliko rata, gde se "student" samo vodi u evidenciji upisanih studenata, a korumpirani profesor upisuje ocene u ispitnim rokovima.

PRETNjE - "Euromost" će nastaviti sa ovim istraživanjima i pored toga što smo svesni opasnosti po naše aktiviste. Trpimo ogroman pritisak, zbog čega smo prošle nedelje obavestili vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kažu iz NVO "Euromost", čije saopštenje će, nema sumnje, izazvati velike polemike u Bijelom Polju, ali i šire...

Naravno ni u jednom slučaju ne postoje zapisnici sa ispita i kolokvijuma, potpisi svih profesora, prijave ispita koju su potpisali studenti.

- Dakle, nije potrebna velika pamet da se ova korupcija otkrije, ali je potrebna volja - kažu iz "Euromosta", navodeći da je crnogorsko Ministarstvo prosvete u sektoru za nostrifikaciju stranih isprava, gde je Mubera Kurpejović bila rukovodilac, obavilo samo proveru evidencije, ali ne i prave autetičnosti, to jest sticanje diplome.

Očekuje se reakcija Ministarstva prosvete odnosno provera svi sumnjivih diploma sa ovih fakluteta, jer postoje informacije da je i veliki broj prosvetnih radnika u opštinama na severu zaposlen sa sumnjivim diplomama i to pretežno u seoskim školama...

JOŠ OD 2002. GODINE

IZ "Euromosta" tvrde da Bjelopoljci kupuju diplome masovno još od 2002. godine. Zbog dramatičnih razmera ovog krivičnog dela očekuju reakciju Specijalnog tužilaštva, "jer se ovde pored ostalog radi i o organizovanoj grupi, kao i o krivičnim delima davanja i primanja mita".

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.