JUGOSLOVENKU OVAJ OBIČAJ ŠOKIRAO KOD CRNOGORACA NA SVADBI: "Mlada ima neku vrstu..." Uhvatila se ZA GLAVU KAD JE...
Svadba ilustracija, Foto: Profimedia

Svadba

JUGOSLOVENKU OVAJ OBIČAJ ŠOKIRAO KOD CRNOGORACA NA SVADBI: "Mlada ima neku vrstu..." Uhvatila se ZA GLAVU KAD JE...

Da li je to tradicija u svim zemljama bivše Jugoslavije, ili je to nešto što je veoma lokalizovano/kulturno za Crnu Goru?"

Objavljeno: 20:31h

Svadbeni običaji na Balkanu mnogim strancima, ali i našim ljudima koji žive u inostranstvu veći broj godina "zadaju glavobolju", pogotovo oni koji se dodaju po regionima, budući da skoro pa svaki kraj ima makar svoj jedan autohtoni običaj.

Upravo je to bila tema pitanja devojke poreklom sa Balkana čiji se brat uskoro ženi u Crnoj Gori prema tamošnjim običajima, te je, kako je navela unutar objave na Reditu, interesuje koliko su oni isti u drugim delovima Balkana.

"Da li je to svadbena tradicija svuda na Balkanu?"

"Hej ljudi, idem na svadbu mog brata u Crnu Goru i razmišljam o svadbenoj tradiciji. Rođeni smo u Jugoslaviji, ali smo došli u Ameriku kada se razbila zbog građanskog rata. Udala sam se u Americi, za ne-Jugoslovena, ali se pitam o nekim tradicijama kojima sam svedočila (u Crnoj Gori), i pitam se da li je tako i u drugim krajevima.

Moje pitanje se odnosi na prijeme. Primetila sam da mladoženja obično ide po mladu iz porodične kuće, ali znam da mlada ima neku vrstu prijema veče pre venčanja, a da je glavni deo venčanja kod mladoženje. Da li je to tradicija u svim zemljama bivše Jugoslavije, ili je to nešto što je veoma lokalizovano/kulturno za Crnu Goru?", napisala je ona.

"Nadam se da se više ne puca"

U komentarima koji su nastupili, neki od korisnika su naveli sa kakvim se još običajima susreću tokom venčanja u Srbiji i Crnoj Gori.

"Moji roditelji su Albanci iz Crne Gore. Pucaju u vazduh. Ali to se možda više ne radi", napisao je jedan od reditora.

Od strane sledećeg usledio je detaljan opis slavlja na Balkanu, od "jutra do mraka".

"Mislim da u mnogim delovima tradicionalno postoji neka vrsta doručka / ručka i kod mlade i mladoženje, a onda mladoženjina porodica / gosti odu u kuću mlade i "pregovaraju tamo da kupe mladu“. Svi zajedno idu u crkvu/opštinu.

Bio sam šokiran u Bosni, mladu su odveli u crkvu, a svi njeni gosti i porodica, uključujući i mamu, ostali su opštini, napisao je on.

Bonus video:

06:56

STARS EP 309

(Espreso/Blic/Stevica Rajčetić/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.