JOANIKIJE I NIKŠIĆKI SVEŠTENICI OSLOBOĐENI OPTUŽBI: Odbijena žalba, nisu kršili naredbe Ministarstva zdravlja
Foto: Profimedia, Nemanja Nikolić

doneta presuda

JOANIKIJE I NIKŠIĆKI SVEŠTENICI OSLOBOĐENI OPTUŽBI: Odbijena žalba, nisu kršili naredbe Ministarstva zdravlja

Joanikije i nikšićki sveštenici pravosnažno oslobođeni optužbi da su kršili naredbe Ministarstva zdravlja

Objavljeno:

Veće Višeg suda kao neosnovano odbilo žalbu nikšićkog tužilaštva i potvrdilo presudu sudije Mirka Kojovića.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika pravosnažno su oslobođeni optužbi da su 2020. godine kršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se, skupa sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta - litije ulicama grada.

Odluku o tome donelo je veće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsedavala sutkinja Katarina Padalica, a u kom su bili Jovan Jovanović i Liljana Bulatović.

Oni su, nakon sednice održane 24. januara, danas potvrdili presudu kolege iz nikšićkog Osnovnog suda, sudije Mirka Kojovića, koji se tokom izricanja oslobađajuće presude pozvao na domaće zakonodavstvo, međunarodne konvencije, kao i praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava i slobode.

Istovremeno, kao neosnovanu odbili su žalbu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore i postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti.

Mitropolit Joanikije i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Bonus video:

03:50

CRKVA PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, SLAVIĆEMO BOŽIĆ 25. DECEMBRA?! Istoričar za Kurir TV: SPC iz ovog razloga ODLAŽE ODLUKU

(Espreso/ Vijesti.me/Preneo: D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.