KAKVA SUDBINA ČEKA SRBINA KOJI JE UHAPŠEN ZBOG AFERE "TUNEL": Šta će mu se desiti ako odbije izručenje u Crnu Goru?
Prokopan tunel, Foto: Printscreen/Youtube / RTCG zvanični kanal

afera koja potresla region

KAKVA SUDBINA ČEKA SRBINA KOJI JE UHAPŠEN ZBOG AFERE "TUNEL": Šta će mu se desiti ako odbije izručenje u Crnu Goru?

Šveđani objasnili kakav će postupak biti protiv Vladimira Erića ako odbije izručenje u Crnu Goru

Objavljeno:

Iz švedskog Ministarstva pravde prokomentarisali su moguće izručenje Vladimira Erića, jednog od osumnjičenih u aferi "Tunel" i objasnili proceduru koja bi mogla da čeka Srbina ukoliko odbije izručenje.

Iz tamošnjeg ministarstva nisu komentarisali konkretno slučaj, već su za RTCG objasnili proceduru izručenja iz njihove zemlje. Na osnovu njihovog odgovora može se zaključiti da ako Erić ne da saglasnost za izručenje konačnu odluku će donijeti Vrhovni sud i Vlada.

U odgovoru Ministarstva pravde Švedske koji je podgoričkom portalu objašnjen je proces ekstradicije.

Tunel
foto: Facebook/Dritan Abazović

- Dakle, pre nego što Vlada donese odluku o zahtevu za ekstradiciju, mora se tražiti mišljenje od Kancelarije glavnog tužioca. Ako lice čije je izručenje zatraženo ne pristane na izručenje, Tužilaštvo predaje predmet i svoje mišljenje Vrhovnom sudu, koji ispituje da li postoje smetnje za ekstradiciju po Zakonu o ekstradiciji. Vrhovni sud zatim predmet predaje Vladi na konačnu odluku o ekstradiciji - saopštili su iz Ministarstva.

Shodno međunarodnoj poternici INTERPOL-a Podgorica, u petak je na aerodromu u Štokholmu, na izlazu iz Švedske, uhapšen Vladimir Erić (32) državljanin Republike Srbije.

Tunel, Podgorica
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Na poternici su i dalje osumnjičeni za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Veljko Marković, Milan Marković i Dejan Jovanović.

Srbi
foto: Printscreen/Youtube / RTCG zvanični kanal

Erić je na aerodrom došao sa namerom da otputuje u Beograd, a lišen je slobode po međunarodnoj poternici Crne Gore.

Potražuje se od 28. septembra radi vođenja krivičnog postupka pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici zbog osnovane sumnje da je počinio krivična dela kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim delom teška krađa i krivično dela sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu.

Bonus video:

04:09

TUNEL JE ODJEK PROBLEMA U KOJIMA SMO 30 GODINA Predsednik Slobodne Crne Gore u neverici: Ovo je NEVIĐEN IZOSTANAK ODGOVORNOSTI!

(Espreso/RTCG)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.