MAJKA DRŽALA DRUGARICE DOK IH JE ĆERKA TUKLA? Još jedan stravičan slučaj nasilja "udaraj kako sam te učila"
Vršnjačko nasilje, Foto: Milena Anđela

užas

MAJKA DRŽALA DRUGARICE DOK IH JE ĆERKA TUKLA? Još jedan stravičan slučaj nasilja "udaraj kako sam te učila"

Majka J.V. nije porekla da je bilo fizičkog obračuna

Objavljeno:

Još jedan slučaj nasilja dogodio se u ponedeljak u dvorištu Osnovne škole "Lovćenski Partizanski Odredi" na Cetinju.

Naime, devojčica od 11 godina napala je svoje drugarice iz odeljenja, dok je njena majka na to, kako se tvrdi u prijavi, podstrekivala. Slučaj je prijavljen policiji.

"Službenici OB Cetinje su odmah postupili po navedenoj prijavi. Obavestili su tužioca, koji će nakon objedinjavanja svih spisa dati ocenu i mišljenje", kazali su CdM-u iz policije.

Kako se navodi u zapisniku u koji je CdM imao uvid, maloletnica je u ponedeljak u prisustvu roditelja i rukovodioca Centra za socijalni rad, policiji ispričala da je njoj i njenoj prijateljici prišla drugarica iz odeljenja koja je bila u pratnji svoje majke J.V.

"Ista mi je prilikom prilaska zadala više udaraca rukom u predelu glave i udarala me nogama u predelu mojih nogu. Za vreme dok mi je drugarica zadavala udarce, nju je na sve to podstrekavala majka govoreći "Udaraj je i rukama i nogama, kako sam te naučila"", ističe učenica u zapisniku koji je dala policiji.

Nakon što je uspela da se otrgne, uputila se prema ulazu škole kako bi potražila zaštitu od nastavnika.

"Okrenula sam se ponovo u pravcu dvorišta i ugledala sam majku drugarice iz odeljenja kako rukama drži moju prijateljicu dok je njena ćerka udara", tvrdi ova učenica.

Nakon toga je otišla u kancelariju pedagoga gde je ispričala šta se dogodilo.

Policijski službenik je pitao devojčicu da li je ranije bila u sukobu sa drugaricom iz odeljenja. Ona je kazala da su se prošlog petka iz odeljenja dogovorili da pobegnu sa nastave, tačnije sa šestog časa, što je uradilo petoro učenika.

Crnogorska policija
foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

"Nakon toga sam ja drugarici iz odeljenja koja me je napala, kao i ostalim drugovima iz odeljenja, rekla da nas je ona prijavila kod nastavnika, te da zbog toga ostala deca nisu napustila nastavu", ističe ova devojčica.

Tvrdi da drugarici nakon toga nije upućivala bilo kakve pogrdne reči, niti je između njih bilo fizičkog kontakta, sve do juče kada ju je fizički napala u prisustvu majke.

Iz Uprave škole su CdM-u kazali su da se incident, prema njihovim saznanjima, desio nakon što se završila nastava, i to na izlaznoj kapiji školskog dvorišta.

"Uprava škole je, nakon saznanja o incidentu, a u skladu sa Zakonskom regulativom, preduzela sve procedure, aktivnosti i mere iz svoje nadležnosti, i odmah prijavila događaj Odeljenju bezbednosti Cetinje", kazali su za CdM iz OŠ "Lovćenski partizanski odred".

Majka J.V. nije porekla da je bilo fizičkog obračuna. Ona je za Radio Cetinje potvrdila da je pozvana u cetinjsku policiju kako bi se izjasnila o navodima devojčica. Takođe, J.V. je kazala i to da je njeno dete već duže na meti pojedinih učenika iz razreda, te da trpi određen vid nasilja.

Prema podacima Informacionog sistema crnogorskog obrazovanja, tokom školske 2022/2023 godine, direktori obrazovno-vaspitnih ustanova su do 7. marta prijavili 79 slučajeva nasilja.

"Broj učenika koji trpe nasilje bio je 60, a broj učenika koji vrše nasilje 119. U pitanju nije samo fizičko nasilje, već psihičko, verbalno, sajber", kazali su Pobjedi iz Ministarstva prosvete.

00:48

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror

(Espreso/Radio Cetinje/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.