OVO JE DRAGINJA, JEDINA ŽENA KOJA JE STALA MILU NA CRTU: Nakon rezultata 1 POTEZOM DIGLA BURU, ceo REGION BRUJI
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: Printscreen/Facebook/Draginja Vuksanović

ZAPALILA REGION

OVO JE DRAGINJA, JEDINA ŽENA KOJA JE STALA MILU NA CRTU: Nakon rezultata 1 POTEZOM DIGLA BURU, ceo REGION BRUJI

Njoj je ovo bio drugi put da se kandiduje na predsedničkim izborima, a pre četiri godine postala je prva žena kandidatkinja za predsednika u istoriji Crne Gore

Objavljeno: 14:07h

Na juče održanim predsedničkim izborima u Crnoj Gori kao kandidat učestvovala je i jedna žena, koja je uspela da privuče veliku pažnju regionalne javnosti. U pitanju je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, koja je zbog lošeg izbornog rezultata najavila da će podneti ostavke na sve funkcije u partiji, kao i u parlamentu Crne Gore.

Vuksanović Stanković je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojila 3,2 odsto, što je predstavljalo šok kako za nju, tako i za stranku koja je predstavljala. Lider SDP-a Raško Konjević kazao je da su za njih predsednički izbori tu okončani, odnosno da neće podržati kandidate u drugom krugu.

Reakcija Vuksanović Stanković bila je još burnija, pa je ona najavila povlačenje sa svih funkcija.

Ona je kazala da nosi odgovoronst za jako loš izborni rezultat na predsedničkim izborima, zbog čega podnosi ostavke na sve partijske i državne funkcije.

Zahvalila se svim građanima na mirnom izbornom danu, kao i izbornom štabu i svim članovima i rukovodstvu SDP-a na podršci tokom predsedničke kampanje.

„Sve što sam do sada radila, radila sam iskreno za dobrobit svih građana Crne Gore. Trudila sam se da doprinesem demokratičnosti svih procesa i svega onoga što se dešavalo. Moje dalje delovanmje biće da sa mesta profesorke Pravnog fakulteta dalje edukujem i obrazujem generacije, kako bi sutra doprinosili razvoju i prospiretu za mene jedine države Crne Gore“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ko je Draginja Vuksanović Stanković?

Njoj je ovo bio drugi put da se kandiduje na predsedničkim izborima, a pre četiri godine postala je prva žena kandidatkinja za predsednika u istoriji Crne Gore.

Poslanica SDP-a, koja je pre četiri godine u prvom krugu osvojila oko osam odsto glasova, poznata je po svojim oštrim opaskama, najčešće na račun političkih protivnika. Njeni najtvrđi suparnici su pripadnici pobedničke koalicije iz avgusta 2020. godine.

Najveću pažnju javnosti izazvala je njena opaska koju je izgovorila na jednoj od sednica parlamenta na račun komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varheljija kada je on, nekoliko meseci nakon izbora 2020. pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče proterivanje crnogorskog ambasadora i pozvao Crnu Goru da učini isto.

„Ne mogu, a da ne završim diskusiju sa onim što smo čuli od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija. Dobro je da je dobio knjige od članova Predsedništva SDP-a. Kad neko ima znanje nema potrebu da viče, galami, prči. Bolje bi bilo Varheljiju da se manje prčio, a više pročitao o istoriji Crne Gore. Biti na tako važnoj poziciji, a ne znati osnovne lekcije o istoriji Crne Gore je sramota za one koji su ga predložili. Ne postoji evropski zvaničnik kojem ćemo dozvoliti da poništava istoriju Crne Gore i ovog naroda“, rekla je Vuksanović Stanković.

Takođe, nedavno je imala konflikt i sa trenutnim premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem. Naime, nakon što je smenjen sa mesta šefa Biroa za operativnu koordinaciju doskorašnji ministar odbrane Raško Konjević je tražio da Specijalno državno tužilaštvo i drugi utvrde da li je on politički pokrovitelj šverca duvana, ili bi „bilo logičnije“ da je to Abazović. Vuksanović Stanković je tada stala na njegovu stranu i optužila Abazovića da se plaši istine.

„Slabe i plašljive ljude strah nagoni da rade ono čega se najviše boje (reče neko pametan)…. Prepao nam se kvazi premijer. Od čega si se uplašio Dritane? Od istine i tvoje uloge u njoj?! Ali, sve se zna i sve će se saznati“, navela je poslanica SDP-a.

Majka Srpkinja, muž bivši vrhovni državni tužilac

Ipak, poslanica SDP-a je i te kako vezana za Srbiju, pre svega preko svoje majke Milice Vuksanović koja vodi poreklo iz Srbije.

Takođe, interesantno je i da je njen rođeni brat Savo Vuksanović suprug Tatjane Vujanović – Vuksanović, ćerke sada bivšeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Kada je reč o bogatstvu same Vuksanović Stanković, daleko je od malog. Prema zvaničnim informacijama, poseduje dva stana, koja je stekla kupovinom – jedan trosoban od 100 kvadrata, a drugi dvosoban od 69.

Međutim, to nije sve od njene imovine. Njen suprug, bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, sa kojim ima ćerku Kseniju, vodi se kao vlasnik dva stana – jedan trosoban od 124 kvadrata, a drugi dvosoban od 78. Ivica Stanković poseduje i oko 38.716 kvadrata zemljišta koje je stekao nasledstvom.

Inače, zanimljivo je da je Draginja 2019. godine, stavila potpis na Sporazum za budućnost, kojim se tražila ostavka njenog supruga tadašnjeg vrhovnog državnog tužioca (VDT) Stankovića.

„Moj suprug i ja međusobno se razumemo i podržavamo jedno drugo za autonomno postupanje u obavljanju svojih funkcija i zauzimanju stava, pa makar se i ne slagali“, istakla je tada Vuksanović Stanković.

Takođe, u jednom od nedavnih intervjua, ponovo je potvrdila da u njenom braku cvetaju ruže, i naglasila da je njen suprug jedini muškarac koji ume da razume prirodu njenog posla.

”Za uspešan brak je potrebna ljubav, pažnja, razumevanje i podrška. Ja sve to imam u jednom čoveku. Jer zaista, da biste razumeli moje obaveze koje često podrazumevaju dosta odsutnosti od kuće, zaista treba da imate razumevanje i pružite podršku. Sa svoje strane činim isto. I mislim da je u tome recept uspešnog braka”, kazala je Vuksanović Stanković, koja je i profesor na Pravnom fakultetu.

Bonus video:

01:15

CRNA GORA U NAJVEĆOJ POLITIČKOJ KRIZI ZBOG MILA?! Advokat otkrio: Đukanović snosi odgovornost jer je ZLOUPOTREBLJAVAO ŠUPALJ USTAV

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.