SPREMA SE HAOS U CRNOJ GORI? Poslato UPOZORENJE, evo šta očekuje komšije u narednih nekoliko DANA
Čovek na ulicama grada po oluji, Foto: Nemanja Nikolić

PODIZANJE OPERATIVNE SPREMNOSTI

SPREMA SE HAOS U CRNOJ GORI? Poslato UPOZORENJE, evo šta očekuje komšije u narednih nekoliko DANA

Ova meteorološka situacija potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema

Objavljeno:

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP Crne Gore poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti zbog najavljenog nevremena koje se očekuje u narednih nekoliko dana, javlja danas Radio-televizija Crne Gore.

Upozorenje su, kako se navodi, poslali na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) da bi se pravovremeno i efikasno delovalo zbog najavljenih ekstremnih meteoroloških pojava.

„Kako se od 16. do 21. januar očekuje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, ova meteorološka situacija usloviće obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i sredu. U planinama smjenjivaće se kiša, susnežica i sneg oko 20. - 21.januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u sneg”, poručuju iz MUP.

Golija, Sneg
foto: RINA

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

“Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predelima i na severoistoku, potencijalno su mogući bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gde su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gde je narušena prirodna povezanost tla”, upozoreno je u saopštenju MUP.

Muškarac i dete po pljusku
Muškarac i dete po pljusku foto: Zorana Jeftić

Ova meteorološka situacija potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.

Direktorat za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.