TEŠKE VESTI: Umro Lazo Sredanović
Lazo Sredanović, Foto: Printscreen/Youtube/tmilk688

TUGA

TEŠKE VESTI: Umro Lazo Sredanović

Saopštene teške vesti

Objavljeno: 09:58h

Jedan od najvećih strip autora na prostoru bivše Jugoslavije Lazo Sredanović preminuo je juče u 83. godini.

Lazo Sredanović, ilustrator, strip crtač i karikaturista, bio je najpoznatiji kao autor jednog od najpopularnijih jugoslovenskih stripova „Dikan“.

Rođen je 19. septembra 1939. godine u Nikšiću, a u Herceg Novom završio je Školu za primjenjene umjetnosti, da bi u Beogradu 1965. godine diplomirao na Akademiji za primjenjenu umjetnost, na Odseku grafike u klasi profesora Mihaila Petrova.

Sredanović je prvi strip objavio kao tinejdžer, s 14 godina u dečijem listu „Pioniri“, a tokom studija radio je ilustracije i karikature za „Ferijalac“, a ilustrovao je i veliki broj slikovnica za djecu.

A 1969. godine počinje da crta strip „Dikan“, koji je izlazio u „Politikinom zabavniku“. Uz Sredanovića scenario za ovaj kultni strip potpisivali su i Nikola Lekić, Ninoslav Šibalić, Milenko Maticki, Branko Đurica i Slobodan Ivkov. Objavljen je prvi put u 903. broju „Politikinog zabavnika“ u epizodi „Buzdovanske igre“ i ubrzo je postao jedan od najomiljenih stripova u bivšoj Jugoslaviji.

Često upoređivan sa Asteriksom, strip je pratio pustolovine, propaćene humorom, dva Stara Slovena, Dikana i njegovog vernog pratioca ujaka Vukoja. Radnja stripa je smeštena u vreme pre velike seobe naroda, uglavnom na Balkanu. Junaci stripa se, tokom avantura, susreću sa mnogobrojnim plemenima, narodima, istorijskim lokalitetima i ličnostima: Sarmati, Gepidi, Hazari, junaci su u potrazi za Atlantidom, susreću se sa carom Justinijanom… A sve to uz veliku dozu humora.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/tmilk688

Pre 16 godina objavljen je i strip-album „Dikan: Plava špilja“.

Lazo Sredanović se bavio i grafičkim dizajnom i ilustrovanjem udžbenika, časopisa i slikovnica za decu, izlagao je na mnogim salonima karikature u zemlji i inostranstvu, a za svoj rad dobio je više nagrada. Živeo je i stvarao u Krašićima i Beogradu, a bio je u braku s Milankom Sredanović, slikarkom i modnom kreatorkom koja je preminula 2011. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.