ZARAZA KRENULA IZ RESTORANA? Epidemija žutice zvanično i u ovom gradu Crne Gore
Kotor, Ilustracija, Foto: Profimedia

širi se

ZARAZA KRENULA IZ RESTORANA? Epidemija žutice zvanično i u ovom gradu Crne Gore

Prvi slučajevi hepatitisa A registrovani još u julu, IJZ tvrdi da je epidemija u Kotoru i Herceg Novom prijavljena u septembru

Objavljeno:

Epidemija žutice hepatitisa A, osim u Herceg Novom proglašena je i u Kotoru, a slučajevi zaraze registruju se i u Budvi, Nikšiću i Podgorici.

Prvi slučajevi hepatitisa A potvrđeni su još u julu, kada je inspekcija sa epidemiolozima kontrolisala objekte na primorju, dok iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) u odgovoru "Vijestima" tvrde da je prvi sporadičan slučaj žutice prijavljen 21. jula ove godine, ne precizirajući koliko je inficiranih registrovano u julu i avgustu.

Iz IJZ tvrde da su prijavljene dve epidemije i da je do 4. oktobra registrovano 27 zaraženih - 18 njih je iz Herceg Novog, četiri obolele osobe su iz Kotora, po dve iz Budve i Nikšića i jedna iz Podgorice.

Pojasnili su da skorija oboljevanja možda još nisu prijavljena jer je obično potrebno nekoliko sedmica da bi se utvrdilo da li je inficirana osoba deo epidemije ili sporadičan slučaj.

U IJZ tvrde i da je pravi broj obolelih u epidemiji verovatno veći od prijavljenog broja, iz razloga što se neki ljudi oporave bez medicinske nege i uopšte se ne testiraju na hepatitis A.

1 / 3 Foto: Profimedia

- Prva epidemija hepatitisa A je prijavljena od strane Higijensko-epidemiološke službe (HES) Herceg Novi. Prijava epidemije je u IJZ stigla 14. septembra 2022. godine. Prema podacima iz prijave, epidemija je prijavljena na teritoriji opštine Herceg Novi, a počela je 1. septembra 2022. godine. Do momenta pristizanja prijave registrovano je 15 slučajeva oboljevanja. Od prijavljenog broja obolelih hospitalizovano je bilo devet obolelih. Druga epidemija hepatitisa A je prijavljena od HES Kotor. Prijava je u IJZ stigla 15. septembra 2022. godine. Prema podacima iz prijave mesto na kom je epidemija registrovana je ugostiteljski objekat u Kotoru. Epidemija je počela 8. septembra 2022. godine (kada je i otkrivena) - navodi se u odgovoru IJZ.

Prva informacija o epidemiji u Herceg Novom pojavila se u drugoj polovini septembra, a IJZ zvanično do sada nije obavestio javnost o tome da se beleže slučajevi žutice tokom leta u primorskim opštinama, niti da je epidemija zvanično proglašena na teritoriji Herceg Novog i Kotora.

Uzorci hrane iz restorana poslati za Zagreb

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Karmela Mujičić "Vijestima" je odgovorila da su u julu i septembru u više navrata po objaveštenju HES obavili inpekcijski nadzor u vezi pojave hepatitisa A.

Pojasnila je da ta inspekcija u objektima u poslovanju sa hranom pregleda da li su radnici uredno odradili sanitarni pregled i kontrolišu vodu, dok hranu u objektima kontroliše Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Mujičić je kazala da je sanitarni inspektor naložio da radnici koji nemaju simptome odrade testove da se vidi da li su zaraženi - asimptomatski slučajevi i to u razmaku od 15 dana.

- Prošle nedelje je odrađeno uzorkovanje hrane i vode u ugostiteljskom objektu u kom je bilo najviše slučajeva oboljevanja u saradnji sa Upravom za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i IJZ, i ti uzorci su poslati za Zagreb na analizu. Rezultati analize još nisu dostavljeni - piše u odgovoru.

Iz IJZ su kazali da je uzrok epidemije još nije utvrđen i da je epidemiološko istraživanje i dalje u toku, kao i registrovanje novih slučajeva oboljevanja od hepatitisa A.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.