POREKLO DRITANA ABAZOVIĆA! Retko ko zna u kom gradu je rođen političar
Dritan Abazović, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

OTKRIVAMO

POREKLO DRITANA ABAZOVIĆA! Retko ko zna u kom gradu je rođen političar

Privatni život Dritana Abazovića je gotovo prava misterija za domaću i regionalnu javnost

Objavljeno:

Dritan Abazović rođen 25. decembra 1985. u Ulcinju je crnogorski političar albanske nacionalnosti.

Inače, privatni život Dritana Abazovića je gotovo prava misterija za domaću i regionalnu javnost.

Abazović je etnički Albanac i musliman. Bio je potpisnik Deklaracije o zajedničkom jeziku. Svoju prvu knjigu objavio je 2010. godine (Kosmopolitska kultura i globalna pravda). Radio je kao profesor u srednjoj školi u Ulcinju.

Otac Džo bio je poznati ulcinjski turstički radnik, a majka Fadila prva pravnica u Ulcinju. Njegov brat i sestra, Džihan i Sanela, doktori su medicine. Brat mu je priznati stručnjak iz oblasti regenerativne medicine i primene matičnih ćelija za lečenje raznih bolesti. Džihan je dobitnik brojnih priznanja i predavač na mnogim svetskim univerzitetima. Njegova sestra Sanela je specijalista mikrobiologije, priznati lekar i humanista koja živi i radi u Ulcinju.

Otac Dritana Abazovića pravi je veseljak.

Dritan je objavio video snimak njegovog oca kako se veseli u jednoj kafani.

“Ulcinjski boemi i moj otac Big Džo”, napisao je Dritan i dodao:

“Lepa uspomena na neka zlatna vremena”.

Predsednik je političke partije Građanski pokret URA i tu funkciju obavlja od aprila 2017. godine. Poslanik je 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Ulcinju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer Politikologija, Univerzitet u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odbranio je doktorsku disertaciju na temu “Globalna politika – Etički aspekti globalizacije”.

U januaru 2022. godine imenovan je za člana Savjetodavnog borda Instituta za vjerske slobode i bezbjednost u Evropi (IFFSE).

U aprilu 2022. godine imenovan je za člana Evropskog Savjeta za međunarodne odnose (ECFR).

Za poslanika u Skupštini Crne Gore prvi put je izabran 2012. godine, kao kandidat stranke Pozitivna Crna Gora. Dve godine kasnije je napustio partiju, te je u parlamentu delovao kao samostalni poslanik.

Abazović se 2015. godine pridružio novoosnovanom pokretu Ujedinjena reformska akcija, a 2017. godine je postao njegov predsednik. Na Parlamentarnim izborima koji su u Crnoj Gori održani 30. avgusta 2020. godine bio je nosilac liste „Crno na bijelo“ koja je osvojila 5.53 odsto glasova, tj. četiri mandata u crnogorskoj Skupštini. Upravo su ta četiri mandata bila presudna, jer je tačno toliko trebalo opozicionim koalicijama da dobiju većinu u parlamentu.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Abazovićeva lista, zajedno sa još dve opozicione koalcije imala je dovoljno mandata za formiranje skupštinske većine i time prekine tridesetogodišnju vladavinu Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog lidera Mila Đukanovića.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.