"NISAM PLANIRALA DA KUVAM NA MORU, ALI OVO JE NEIZDRŽIVO": Cene u Crnoj Gori PAPRENE, taksi POSEBNA PRIČA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, RINA

NEVERICA

"NISAM PLANIRALA DA KUVAM NA MORU, ALI OVO JE NEIZDRŽIVO": Cene u Crnoj Gori PAPRENE, taksi POSEBNA PRIČA!

Trenutno, privatan smeštaj na licu mesta ne može da se nađe ispod 110 evra po osobi

Objavljeno:

Ove sezone su na crnogorskom primorju turiste su zatekle znatno više cene, pa turisti imaju utisak da su na letovanje došli na neku egzotičnu destinaciju, a ne kod komšija. Naši sugrađani koji su se ovo leto zatekli na crnogorskom primorju ističu i to da je pored toga što su cene više, usluga nije poboljšana.

Trenutno, privatan smeštaj na licu mesta ne može da se nađe ispod 110 evra po osobi. Taksi od aerodroma do Budve košta minimum 50 evra. Ležaljke na plaži koštaju oko 20 evra iako su iste plaže poluprazne, a baldahini se plaćaju od 80 evra pa naviše. Alkoholna pića u proseku koštaju od 4 do 8 evra, kafa i do 5, a čak i voda košta 4 evra. Za jedan obrok u restoranu za četvoročlanu porodicu potrebno je odvojiti pravo malo bogatstvo (oko 50 evra po osobi), a ni jesti "s' nogu" nije pristupačno kao što je bilo. Parče pice je nekim čudom 2,5 evra.

Turisti koje smo zatekli na plaži u Pržnu žale se na cene hrane po restoranima i na šetalištu.

- Nisam došla na more da se umaram i kuvam, ali ovo je neizdrživo. Očigledno ću varjaču ipak u nekom momentu morati da uzmem u ruku, kaže Milica koja je došla iz Priboja i dodaje:

- Sa suprugom i dvoje dece sam došla i obrok za nas četvoro ne može da prođe ispod 50 evra, a sedamo u obične kafane i restorane. Biramo jeftinije, ali je neizdrživo. Nisam planirala da kuvam na moru, ali nisam ni očekivala ovako paprene cene. Što se tiče pića, to mi je podnošljivo, skuplje je naravno nego kod nas u Priboju, ali može se podneti. Takođe na šetalištu ne znam više ni koliko plaćam kukuruz, kokice i šećernu vunu. Sve je po dva do tri evra, a onda na kraju dana samo na ulici ostavim nekih 20.

U Porto Montenegru tih problema nema, cene su više ali su i gosti drugog kalibra, makar onog finansijskog pa kažu da im je sve potaman.

- Obrok u restoranu u Herceg Novom za jednu osobu je oko 20 evra uz piće, ali za osobu kojoj je dovoljno samo glavno jelo. Ukoliko bi i predjelo i salatu, pa i vino, to je već mnogo više. Boca najeftinijeg vina, crnogorskog proizvođača u restoranu košta 50 evra, strana su preko 100. Na ulici je mnogo jeftinije jesti. Pljeskavica u lepinji je 3,5 evra, parče pice 2,5 evra, giros 4,5 a palačinka 2,5 evra - kaže naša sugrađanka, koja se nedavno vratila sa odmora na crnogorskom primorju.

Voda u frižideru pored plaže košta 1,5 dok je u kafiću ona 4 evra. Kafa u kafićima ne košta isto, i sve zavisi gde se sedne. Neki najobičniji espreso naplaćuju 2 evra dok je u drugima 3. Kokteli su uglavnom oko 8 evra pa na više, a pivo do 4 pa na više.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ono što je kaže još primetila u Herceg Novom jeste da su pored plaže uglavnom mali marketi, poput naših trafika, i tu se može pazariti sve. Od voća, do igračaka, kozmetike, pića. I tu turisti upadaju u zamku i pazare po ceni koja zapravo ne važi u velikim marketima.

- Turisti često ne znaju gde su smešteni veliki lanci marketa pa pazare u radnjama pored plaže koji su dosta skuplji. Evo primer da im je kilogram trešanja koštao 4 evra u trenutku kada su kod nas bile 100 dinara - kaže naša sagovornica.

Ono što smo još od turistkinje koja je ove sezone obišla više letovališta u Crnoj Gori, zaključili smo da su cene znatno više u većim letovalištima poput Budve i Herceg Novog i da je tamo potpuno prazno. Dok je sa druge strane Sutomore i Petrovac vrve od turista i cene su im dva puta niže. Tačnije cene su im kao i kod nas.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.