OVO JE PRAVI UZROK HAVARIJA NA AUTO-PUTU U CRNOJ GORI: Samo ovako ćete SPREČITI KURŠLUS!
Ilustracija, Foto: Printscreen/192.rs

havarije

OVO JE PRAVI UZROK HAVARIJA NA AUTO-PUTU U CRNOJ GORI: Samo ovako ćete SPREČITI KURŠLUS!

Ako ovih dana idete ka moru, poslušajte savete iskusnih vozača. Ako vam je automobil stariji, prekontrolišite ga dobro

Objavljeno: 18:06h

Čak četiri automobila su se zapalila, a desetak ih je prokuvalo samo nekoliko dana koliko je u prometu novotovoreni auto-put "Princeza Ksenija" u Crnoj Gori. Kako se navodi u pojednim objašnjenjima vozača, krivac za ovakvu neslavnu statistiku, krije se u preforsiranosti, preopterećenosti i starosti vozila.

Nakon što se na novootvorenom auto-putu, odnosno prioritetnoj deonici Smokovac – Mateševo, 14. jula zapalio automobil marke „pežo“ beogradskih registarskih tablica, ista stvar se desila i juče, kada su se zapalila čak tri vozila, dok je prema rečima očevidaca, njih desetak prokuvalo.

Na veliku sreću, nijedana od havarija koje su i video-dokumentovane i objavljene na Instagram stranici „Podgorički vremeplov“, nije prošla sa povredama.

Juče tokom jutarnjih sati, na Instagram stranici „Podgorički Vremeplov“, prvo je osvanuo snimak automobila u plamenu kod isključenja za Verušu.

Nešto kasnije tokom dana, na izlasku iz jednog od tunela kod Bara, zapalilo se još jedno vozilo marke "pežo".

U večernjim satima, kod naplatne rampe Matoševo, plamen je zahvatio vozilo makre "reno", koje je gorelo kao buktinja pored puta.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić izjavio je za RTCG da se zbog kvarova zaustavilo još nekoliko vozila koja su starije proizvodnje i nisu spremna za brzine dozvoljene na auto-putu.

Autoput
foto: Printscreen/Youtube/Ministarstvo kapitalnih investicija

Služba koja je nadležna za održavanje je u svim situacijama blagovremeno intervenisala, a imali su i posla u upozoravanju vozača da poštuju pravila vožnje na auto-putu, rekao je Ljiljanić.

"Vozila se kvare, jer su uglavnom starije proizvodnje i nisu spremna za brzine koje su dozvoljene na auto-putu, pa otuda i požari na njima. Naša vatrogasna služba je odmah reagovala", objasnio je on i dodao da vozači ne poštuju pravila:

"Imali i situaciju da su se neki motociklisti zaustavili u tunelu da zapale cigaretu", rekao je Ljiljanić i naglasio da je posebno neprihvatljivo da se vozila zaustavljaju u tunelima, što je strogo zabranjeno.

U okviru Fejsbuk grupe "Oči Podgorice" Predrag Tomović dao je svoje mišljenje, zbog čega dolazi do požara na auto-putu "Princeza Ksenija".

"Do pre 25 godina postojalo je nepisano pravilo: Ako auto može da izvuče normalno uz Meterize (veliki uspon iznad Podgorice) auto (Zastava, Jugo, Lada, pezejac...) se nije doživljavalo kao tranja.

Auto-put predstavlja nove Meterize, jer u dva dana dvadesetak vozila nije moglo da prođe ovaj 'Kuperov test za automobile', odnosno dosta njih je prokuvalo, a jedno se i zapalilo.

Da zaključimo: od Zlatice pa do Mateševa imamo 40 kilometara, od čega je gotovo celom dužinom priličan uspon, jer auto-put savladava preko 1.000 metara nadmorske visine.

1 / 5 Foto: Espreso

Osim oficijelnih upustava za vožnju autoputem, dodali bi neformalne: Ako je vozilo malo starije, kontorlisati nivo vode u sistemu za hlađenje, ne pretovarati auto, i ne forsirati vožnju, dozvoljena brzina od 100 km/h nije obaveza! Srećan put svim učesnicima u saobraćaju...

P.S. Inače, danas je na auto-putu prisutan veliki broj pripadnika Saobraćajne policije, koji kontrolišu brzinu, a primetili smo i da asistiraju vozačima čija su se vozila pokvarila", stoji u opisu na pomenutoj stranici.

U komentarima koji su nastupili, većina korisnika se složila sa njime, pogotovo oni nešto iskusniji i vozači sa većim stažom za volanom, navodeći kako možda voze automobile koji su stariji, ali da znaju kako da sa njima prelaze ovakve deonice.

"Konačno neko objasnio. Išao sam više puta i pre otvaranja. Veliki je to uspon a dugotrajan. Ako auto nije skroz ispravan, nema šanse", bio je jedan od komentara.

Ako ovih dana idete ka moru, poslušajte savete iskusnih vozača. Ako vam je automobil stariji, prekontrolišite ga dobro. Dospite vodu u hladnjak. Na put ne krećite pretovareni, piše Blic.

Podsećanja radi, pre dva dana, portal "Pobjeda", izvestio je o požaru na autu kod tunela Vjeternik. Kako su tada rekli državljani Srbije, čiji se auto zapalio, prvo su osetili neprijatan miris prilikom ulaska u tunel.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zaustavili su vozilo na oko 200-300 metara iza njega, nakon čega su uspeli da izvuku stvari iz vozila.

"Najbitnije je da smo se mi spasili, a materijalna šteta je velika", rekla je tom prilikom žena koja se nalazila u automobilu za "Pobjedu".

Bonus video:

04:15

BRZE VESTI 16.07.2022. 14.55

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.