PREMINULA IVANA, TUGA! Otkazala su joj pluća zbog virusa svinjskog gripa
Foto: Printscreen

veštačenje

PREMINULA IVANA, TUGA! Otkazala su joj pluća zbog virusa svinjskog gripa

Zbog optužbi za nesavesno lečenje pokojne Ivane Šoć u podgoričkom Višem sudu se vodi krivični postupak protiv ljekara Dragana Obradovića, Brankice Dupanović i Bogdanke Andrić

Objavljeno:

Cetinjanka Ivana Šoć preminula je od ugušenja – otkazivanja pluća izazvanog komplikovanom infekcijom virusa svinjskog gripa H1N1, pokazalo je superveštačenje koje potpisuje Komisija za fakultetska veštačenja i mišljenja Medicinskog fakulteta u Ljubljani.

Zbog optužbi za nesavesno lečenje pokojne Ivane Šoć u podgoričkom Višem sudu se vodi krivični postupak protiv ljekara Dragana Obradovića, Brankice Dupanović i Bogdanke Andrić.

U slučaju smrti Šoć veštačenja su radili zagrebački i beogradski veštaci ali kako su njihovi nalazi bili u suprotnosti Viši sud je naložio superveštačenje.

- Neposredni uzrok smrti Ivane Šoć je kardiorespiratorno otkazivanje kod infekcije sa virusom influence A (Hl/N1) – zaključili su profesori doktori više različitih struka (Mitja Košnik sa Katedre za internu medicinu, Janez Tomažić sa Katedre za infektivne bolesti i epidemiologiju, neurolog Fajko Bajrović, psihijatar Peter Pregelj, Marjeta Kladnik sa Instituta za sudsku medicinu i radiolog Katarina Šurlan Popović).

Oni navode da su se teški otok pluća i alveolarna krvarenja razvila usled oštećenja endotelija plućnih kapilara kod virusne infekcije dok su se akutna upala pluća i bronhija (bronhopneumonija) najverovatnije razvile kao posledica bakterijske superinfekcije.

Patološke projene u plućima vodile su u povećano opterećenje desnog srca i lošiju oksigenizaciju tkiva, sa posledicom proširenja desnog srca i početnim hipoksičkim oštećenjem miokarda.

Slovenački veštaci u nalazu navode da je kliničko odvijanje bolesti kod pacijentkinje Šoć bilo do neke mjere nekarakteristično za grip.

Oni su podsetili da je Šoć sve vrijeme praćenja laboratorijskih nalaza imala normalan CRP a na prijemu normalnu koncentraciju leukocita. Takođe, rendgenska slika pluća na prijemu i nekoliko dana prije otpuštanja bila je u granicama normale.

lpak, pacijentkinja Šoć je imala visoku temperaturu i respiratorne probleme (dispneja, kašalj, zapušen nos) kao i nalaze (analiza arterijskih krvnih gasova), koji su ukazivali na zahvaćenost pluća i zatajeno disanje (respiratornu insuficijenciju).

Kako je kod Šoć na prijemu prednjačila simptomatika centralnog nervnog sistema lekari nisu prepoznali respiratorni distres, povezan sa plućima i liječili ga sa kiseonikom uz bilježenje frekvencije disanja, kontinuirano mjerenje saturacije krvi sa kiseonikom, kontrolne analize arterijskih krvnih gasova i ispitivanja plućne funkcije.

Lekari su se koncentrisali na nekontrolisane pokrete i tražili razlog za to u eventualnoj bolesti centralnog nervnog sistema. Kada je neurološki nalaz bio normalan, oni su razloge za nekontrolisane pokrete tražili u psihičkom uzroku.

Slovenački doktori navode da bi u slučaju da su optuženi lekari postavili dijagnozu gripa kod Šoć na prijemu u bolnicu za lečenje antivirusnim lekom „oseltamivir“ – bilo kasno.

Oni su pojasnili da su efekti ovog lijeka najefektniji ako se primi u periodu od 36 sati od početka simptoma, a činjenica je da je Šoć bila bolesna dva dana pre dolaska u bolnicu.

- Na prognozu bolesti je uticalo neprepoznavanje pogođenosti pluća. Pošto nisu prepoznali hipoksemiju (smanjen kiseonik u krvi), nijesu je liječili sa kiseonikom, nisu pratili stanje pluća i bez kontrole stanja pluća otpustili je iz bolnice – navodi se u nalazu slovenačkih veštaka.

Oni su konstatovali da uprkos tome što je Šoć imala teško disanje pre otpuštanja, lekari nisu kontrolisali analizu arterijskih krvnih gasova, nisu uradili nalaz plućne funkcije, nijesu izmjerili frekvenciju disanja i nisu kontrolisali osnovna laboratorijska ispitivanja.

Na kraju su istakli da normalna rendgenska slika i avskulatorni nalaz pluća kod gripa nijesu pouzdan kriterijum za odsutnost pogođenosti pluća.

- Pokazalo se, da se kod bolesnice razvio Akutni respiratorni distresni sindrom, (ARDS) kod kojeg je neophodna hospitalizacija na intenzivnom odjeljenju za intubaciju i mehaničko disanje. Uprkos tome smrtnost kod ARDS-a je 35 do 50 odsto – zaključili su slovenački veštaci.

Superveštačenje potvrdilo je stav zagrebačkih lekara i opovrglo mišljenje beogradskih kolega koje su ustvrdile da je smrt pacijentkinje Šoć nastupila prirodnim putem usled pogoršanja funkcije pluća.

Beogradski stručnjaci su angažovani da se izjasne o uzroku smrti Šoć, toku i praćenju njenog zdravstvenog stanja i lečenja, nakon što je Apelacioni sud ocijenio da je nalaz vještaka iz Zagreba subjektivan, kontradiktoran i suprotan pravilima struke.

Podsetimo, Apelacioni sud Crne Gore je u julu 2019. godine ukinuo presudu kojom je lekar Dragan Obradović osuđen na godinu zatvora, dok su njegove koleginice Brankica Dupanović i Bogdanka Andrić oslobođene optužbe za nesavesno lečenje pacijentkinje Šoć.

Prvostepenu presudu je, u novembru 2018, izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Vesna Moštrokol.

Ivana Šoć lečena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, da bi nakon manje od 24 sata preminula na Cetinju.

(Espreso / Standard)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.