KOMŠIJE NA KOLENIMA: U Crnoj Gori poskupljenje energenta i osnovnih ŽIVOTNIH NAMIRNICA, cene DIVLJAJU i u kafićima!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

porast

KOMŠIJE NA KOLENIMA: U Crnoj Gori poskupljenje energenta i osnovnih ŽIVOTNIH NAMIRNICA, cene DIVLJAJU i u kafićima!

Veće su i cene u kafićima: kafa i čaj (17,2), , te slatkiša i meda (13,6) i mesa (12 odsto)

Objavljeno:

Potrošačke cene u aprilu ove godine u odnosu na isti mesec 2021. godine u Crnoj Gori u proseku su veće za 11,2 odsto, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku – Monstata. Novi izveštaj govori da su najviše poskupeli energenti i osnovne životne namirnice, ali da su značajan rast cene zabeležine i u kafićima.

Prema podacima Monstata, od aprila prošle do istog meseca ove godine najdrastičniji je rast cena goriva – sada već za 42,6 odsto, zatim hleba i žitarica za 35,9, a povrća za 30 odsto.

S obzirom na to da je ključno povećanje cene ulja bilo u prva tri meseca prošle godine, njeno poskupljenje za proteklih 12 meseci sada iznosi „samo“ 25,1 osdsto, a značajan je i rast cena mleka i jaja (18,7 odsto).

Veće su i cene u kafićima: kafa i čaj (17,2), , te slatkiša i meda (13,6) i mesa (12 odsto).

1 / 7 Foto: Profimedia

Više od deset odsto rasle su i cene drumskog prevoza, te sredstava za održavanje domaćinstva. Istovremeno, najviše su pale cene snabdevanja vodom 7,5 odsto, te motornih vozila – 6,8 odsto i putničkog avio-prevoza – 4,8 odsto, piše Bankar.me.

Na mesečnom nivou, pak, inflacija je donekle usporila.

Rezultati ukazuju da su najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imale uvećane cene: goriva, zatim, povrća, te mleka i jaja.

„Posmatrano po proizvodima i uslugama, u aprilu u odnosu na prethodni mesec zabeležen je rast u grupama: prevoz – za 4,4 odsto, odeća i obuća (3,1 odsto), hrana i bezalkoholna pića (2,9), te restorani i hoteli (1,7), dok je pad cena zabeležen u grupama: stanovanje, voda i struja (0,5 odsto) i komunikacije (0,1 odsto)“, navode iz Monstata.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.