HLEB 80 CENTI?! Kod komšija već od sledeće nedelje moguća velika poskupljenja
Hleb, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

HLEB 80 CENTI?! Kod komšija već od sledeće nedelje moguća velika poskupljenja

To je izjavio predstavnik industrijskih pekara Damir Papić

Objavljeno:

Nova cena vekne hleba u Crnoj Gori mogla bi već od naredne nedelje da iznosi oko 80 centi, umesto dosadašnjih 65 centi.

To je izjavio predstavnik industrijskih pekara Damir Papić. Moguća je i nestašica pilećeg mesa.

Papić je, na sastanku Odbora za poljoprivredu Privredne komore Crne Gore, ukazao da minimalna proizvođačka cena osnovne vrste vekne hleba sa novim cenama brašna i drugim troškovima proizvodnje ne može da bude niža od 64 centa, po kojoj bi pekari mogli da isporučuju hleb trgovačkim lancima, prenosi Sputnjik.

Ukupna maloprodajna cijena zavisi dodatno od marže trgovca, njihovih troškova i dažbine, objasnio je Papić.

On nije precizirao kolika bi mogla da bude nova maloprodajna cena hleba kod trgovaca, ali je napomenuo da sadašnje uobičajene marže trgovaca i ostali troškovi povećavaju maloprodajnu cenu za oko 25 odsto, što bi značilo da bi nova cena vekne hleba mogla da iznosi oko 80 centi.

1 / 5 Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, uslov svega toga bio bi da Srbija narednih dana dozvoli izvoz brašna u Crnu Goru, a u suprotnom cene bi mogle biti i veće.

Zbog smanjenih zaliha kod pekara nove cene mogle bi da važe već od naredne nedelje, dodao je Papić.

Moguća nestašica pilećeg mesa

Svinjsko i pileće meso na tržištu Evropske unije u poslednjih sedam dana poskupelo je za po 60 odsto, s tim da se može očekivati nestašica pilećeg mesa zbog pojave ptičjeg gripa u nekoliko zemalja od kojih i Crna Gora uvozi najznačajnije količine, kazao je na sednici odbora za poljoprivredu Privredne komore njegov član Branko Pejović.

1 / 4 Foto: Profimedia

Razlozi za rast cena su poskupljenja žitarica, stočne hrane i energenata, kao i sami problemi sa proizvodnjom. Pejović je kazao da će se ove cene preliti i na Crnu Goru. Upozorio je i na moguće nestašice pilećeg mesa tokom letnje sezone i zatražio dodatnu pomoć od države i smanjenje trgovačkih marži.

"Sada da naručimo pileće meso možemo ga dobiti tek 1. juna i to po značajno većim cenama. Potrebe za pilećim mesom u toku letnje sezone iznose oko 22.000 tona. Domaći proizvođači ne mogu to nadoknaditi ni količinom ni asortimanom. I njihovi troškovi su porasli, cena hrane za živinu dodatno je povećana za oko 30 odsto", kazao je Pejović.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Nebojša Veličković kazao je da su novim merama agro budžeta značajno povećane subvencije za stočnu i živinarsku proizvodnju, kao i na proizvodnju žitarica. On je naveo da će ukupan paket mera Vlade uticati na smanjenje cena, ako bude usvojen od Skupštine.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.