ZABRANJEN UVOZ NARANDŽI IZ GRČKE: Naređeno vraćanje sporne pošiljke ili njeno uništavanje
Ilustracija, Foto: Profimedia

PESTICIDI

ZABRANJEN UVOZ NARANDŽI IZ GRČKE: Naređeno vraćanje sporne pošiljke ili njeno uništavanje

Iz Inspektorata ističu da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rešenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka

Objavljeno: 16:51h

Banjaluka - Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 20.756 kilograma narandži poreklom iz Grčke zbog povećanog sadržaja pesticida.

U saopštenju inspektorata se navodi da je, postupajući prema rezultatima analize, inspektor doneo rešenje kojim je zabranjen uvoz i naređeno vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora, prenosi Capital.

"Rad inspektora na granici, stručna procena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje“, napominje se u saopštenju.

1 / 5 Foto: Profimedia

Iz Inspektorata ističu da se za pošiljke od kojih se uzimaju uzorci za analizu zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rešenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka.

"S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu“, navodi se u saopštenju.

(Espreso/CAPITAL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.