KORONA U BIH: Mere Kriznog štaba produžene na narednih 14 dana
Ilustracija, Foto: Profimedia

korona vesti

KORONA U BIH: Mere Kriznog štaba produžene na narednih 14 dana

U informaciji Kriznog štaba navedeno da je u petoj sedmici ove godine, a u odnosu na sedmicu ranije, zabeležen pad svih indikatora, a najveći pad beleže broj novopotvrđenih slučajeva kovida i sedmodnevna incidenca

Objavljeno:

U Federaciji BiH produžene su epidemiološke mere za još 14 dana na preporuku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Federalna valda je na današnjoj sednici usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji kovid 19 u FBiH, kao i naredbe i preporuke, a reč je o merama koje su bile na snazi u prethodnih 14 dana.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba donesene su s rokom važenja 14 dana, računajući od danas, saopšteno je iz federalne Vlade, prenosi Srpskainfo.

Vladama kantona i kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, odnosno opštine, uvođenje restriktivnijih mera, te da o tome redovno izveštavaju Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

1 / 6 Foto: Profimedia

Vladama kantona preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, proceni rizika, kao i dokumenta “Javnozdravstveni kriterijumi za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mera u kontekstu kovid 19” uvedu Pravilo vakcinisan/prebolio/testiran (VPT) za područje kantona i o istom izveste Krizni štab.

Krizni štab zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području FBiH, kao i uvođenje i provođenje VPT pravila za područje kantona, te ukoliko oceni potrebu predlaganja jedinstvenih mera na području Federacije u vezi sa ovim pravilom, o tome izvijesti Vladu radi donošenja mere.

U informaciji Kriznog štaba navedeno da je u petoj sedmici ove godine, a u odnosu na sedmicu ranije, zabeležen pad svih indikatora, a najveći pad beleže broj novopotvrđenih slučajeva kovida i sedmodnevna incidenca.

Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 308 slučeva na 100.000 stanovnika, dok je prije dve sedmice iznosila 500,1.

U poslednjih sedam dana incidenca viša od prosječne zabeležena je u Hercegovačko-neretvanskom (743,42), Zapadnohercegovačkom (422,98), Tuzlanskom (395,39) i Kantonu Sarajevo (347).

U FBiH su na bolničkom lečenju 723 osobe zbog infekcije virusom korona, od kojih je 37 (5,1 odsto) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od 688 hospitalizovanih osoba s dostavljenim podacima o vakcinalnom statusu, 524 ili 76,2 odsto je nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, a 164 ili 23,8 odsto potpuno vakcinisanih.

Bonus video:

04:41

Kija ostala bez teksta kad su joj pokazali njene seksipilne slike!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.