IVAN I NJEGOVA ŽENA VRAĆENI SA HRVATSKE GRANICE ZBOG APSURDNOG RAZLOGA! Besni su zbog novih pravila
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

GRAĐANI ŠOKIRANI

IVAN I NJEGOVA ŽENA VRAĆENI SA HRVATSKE GRANICE ZBOG APSURDNOG RAZLOGA! Besni su zbog novih pravila

Drugi par je sa granice vraćen zbog hrane koju su poneli kao užinu dok putuju

Objavljeno:

Nova pravila vezana za unos prehrambenih proizvoda u Evropsku uniju, odnosno Republiku Hrvatsku svakodnevno šokiraju građane BiH koji prelaze državnu granicu.

Najnoviji primer je apsurdan. Jedan bračni par je, kako tvrde, vraćen sa hrvatske granice zbog četiri banane, tri do četiri jabuke, nekoliko feta sira i pola sirnog namaza od 100 grama.

Bračni par poreklom iz livanjskog kraja neprijatno se iznenadio kada su im carinici Republike Hrvatske rekli kako u njihovu zemlju ne mogu da unesu užinu koju su poneli u automobilu. Reč je o količini hrane koja je trebalo da im posluži kao jedan obrok.

- Carinik je otkrio ovu "veliku količinu krijumčarene robe", pa nas je vratio natrag na prostor BiH gde smo morali da je bacimo tj. uništimo. Nadamo se da će divlji konji naći ovu zalihu hrane i da neće propasti - objavio je ovaj građanin, a uz to je priložio i fotografije bačene hrane i naveo kako su on i njegova supruga očito počinili teško krivično delo, piše Večernji list BiH.

Nešto pre Božića Ivan, koji trenutno živi u Nemačkoj, carinicima je morao da ostavi domaće proizvode poput maslinovog ulja, suvih smokvi, domaćeg voća i povrća u vrednosti od više stotina konvertibilnih maraka. Njegovu sudbinu delile su i stotine onih koji su se nakon Božića iz Hercegovine vraćali u Austriju, Nemačku gde trenutno žive.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube

Za deset pašteta kazna 400 evra

Prilikom ulaska u Hrvatsku nedavno su, prema pisanju medija, na graničnom prelazu Izačić- Ličko Petrovo Selo vozača carinici kaznili sa 670 evra, jer je preko granice preneo dve vreće kupusa, tačnije 15 kilograma. Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je dat ovom vozaču, kriv je jer "nije podneo carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svežeg kupusa".

Osim njega, carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri bundeve i to kaznom od 465 evra, drugu za tri akumulatora sa 550 evra i plus 50 evra za troškove odvoza na otpad i jednu putnicu koja je imala deset pašteta. Ona je, prema tvrdnjama vozača, dobila kaznu od 400 evra. Pravila su rigorozna, a sudeći prema navedenim primerima, neki carinici ih se doslovno drže.

Nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mleka i mlečnih proizvoda, pa čak ni u malim količinama.

Za prekršaj neprijavljivanja robe propisana je novčana kazna za fizičko lice u iznosu od 265 do 6.000 evra. Za unošenje ili iznošenje robe u carinsko područje Unije na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora i za nepodnošenje carinske deklaracije... propisana je novčana kazna za fizičko lice u rasponu od 400 do 14.000 evra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.