"N ZNAČI SVAKI SIMPTOM PREHLADE DA IMAMO KORONU": Novi talas pandemije, veliki broj obolelih u Banjaluci
Ilustracija, Foto: Profimedia

korona vesti

"N ZNAČI SVAKI SIMPTOM PREHLADE DA IMAMO KORONU": Novi talas pandemije, veliki broj obolelih u Banjaluci

Preporuka pri prvim simptomima, neka blaga opšta slabost, bolovi u mišićima, blago povećanje temperature, da ne moraju odmah dolaziti u Dom zdravlja, ali mogu kontaktirati porodične lekare

Objavljeno:

Imamo novi talas pandemije sa velikim brojem obolelih sa dominantnim novim virusom koji se veoma lako širi. Dosta su lakše kliničke slike, mada ima i veliki broj onih koji imaju hronične slike, onih koji nisu vakcinisani, rekao je Mladen Šukalo, doktor Doma zdravlja u Banjaluci.

Dnevno imamo oko 400 pregleda, plus još 150 u naselju Dolac – istakao je Šukalo.

Pored virusa korona vreme je i gripe, odnosno svih respiratornih infekcija, prenosi Srpskainfo.

– Ne znači svaki simptomi prehlade da imamo koronu. Preporuka pri prvim simptomima, neka blaga opšta slabost, bolovi u mišićima, blago povećanje temperature, da ne moraju odmah dolaziti u Dom zdravlja, ali mogu kontaktirati porodične lekare. Srednje i teške kliničke slike, pre svega teškog disanja, odmah se trebaju javiti za zdravstvenu uslugu kako bi se moglo pravovremeno reagovati – kaže Šukalo.

On je dodao da se i dalje nastavlja proces vakcinacije.

– Ukoliko ne shavatimo značaj masovne vakcinacije, imaćemo slučajeve sa tragičnim posledicama. Mislim da nema alternative, između vakcinacije i neizvesne budućnosti, bez vakcine. Zdravstveni sistem je opstao upravo na velikom broju vakcinacija svih bolesti koje su nas pogodile, a virus korona nažalost, nije ni prva, ni poslednja zaraza koja nas je pogodila – dodao je Šukalo, piše RTRS.

Bonus video:

07:19

Stručnjak se protivi tome da se njegovi drugari izvuku: GDE JE TAJ TELEFON!?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.