NOVE MERE U KANTONU SARAJEVO: Obavezna vakcinacija za osobe starije od 60 godina
Vakcinacija, Foto: Aleksandra Čolić

obavezna vakcinacija

NOVE MERE U KANTONU SARAJEVO: Obavezna vakcinacija za osobe starije od 60 godina

Zbog novonastale epidemiološke situacije Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da do daljnjeg obustavi sve planirane ekskurzije učenika

Objavljeno:

Krizni štab Kantona Sarajevo je zbog porasta broja novozaraženih doneo nekoliko novih epidemioloških mera, među kojima se najviše ističe da je od sada obavezna vakcinacija za sve osobe starije od 60 godina. Obavezna je takođe i vakcinacija zdravstvenih radnika a zbog novonastale epidemiološke situacije do dalnjeg se odlažu sve ekskurzije učenika.

Na predlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Vlada KS donela je danas zaključak o obaveznoj vakcinaciji trećom tzv. buster dozom vakcine protiv covida-19 starijih osoba i negovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, kao i populacije starije od 60 godina te osoba s udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo.

Biće obavezna vakcinacija protiv covida-19 i zdravstvenog kadra koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama KS. Za provođenje ove naredbe odgovorni su menadžmenti i krizni štabovi ustanova.

Zbog novonastale epidemiološke situacije Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da do daljnjeg obustavi sve planirane ekskurzije učenika.

Data je preporuka da se primenjuju VTP pravila (vakcinisan/testiran/preboleo), uz prilaganje važećih potvrda, u svim tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smeštajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo. Ukoliko posetioc/gost ne poseduje jednu od VTP potvrda, objekti mogu obezbediti brzo antigen testiranje, navedeno je u zaključku.

Takođe, formiraće se tim za komunikaciju radi bržeg i efikasnijeg bolničkog smeštaja obolelih od covida-19, a u čijem sastavu će biti predstavnici Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Hitne medicinske pomoći te Ministarstva zdravstva.

Navedene mere stupaju na snagu danas, a kontrolu nad njihovim provođenjem vršiće Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.