PRVI SLUČAJ FLURONE DETEKTOVAN I U SRPSKOJ! Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke
Ilustracija, Foto: Rina

ISTOVREMENA INFEKCIJA

PRVI SLUČAJ FLURONE DETEKTOVAN I U SRPSKOJ! Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke

U ovoj zdravstvenoj ustanovi naglašavaju da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji

Objavljeno:

U uzorku pacijenta hospitalizovanog u Univerzitetskom kliničkom centru KC Republike Srpske, danas je detektovana istovremeno infekcija gripom, RNK Influenza A (H3) i korona virusom (SARS-CoV-2).

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke, koji je, trenutno, svestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan, saopštili su iz UKC RS, piše Srpskainfo.

– U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od jednog sata. Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova u Republici Srspkoj koja ima mogućnost ove dijagnostike – saopštili su iz UKC RS.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi naglašavaju da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, kako je već potvrđeno u drugim zemljama.

Bonus video:

02:44

Bivši inspektor Slobodan Mišković za Kurir o Mateju Perišu

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.