Kod Bihaća otvoren novi migrantski kamp Lipa
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/@Ruptly

humanitarna kriza

Kod Bihaća otvoren novi migrantski kamp Lipa

Upravljanje kampom preuzela je Služba BiH za poslove sa strancima, a nadležni ocenjuju da je reč o novom poglavlju za tu zemlju

Objavljeno:

Novi, uredjeni migrantski kamp Lipa danas je zvanično otvoren nadomak Bihaća, u prisustvu zvaničnika Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Kamp može da primi do 1.500 osoba, a sadrži i bezbedne zone za maloletna lica bez pratnje i ugrožena lica, navodi regionalna televizija N1.

Upravljanje kampom preuzela je Služba BiH za poslove sa strancima, a nadležni ocenjuju da je reč o novom poglavlju za tu zemlju.

Centar se nalazi u udaljenom, ruralnom području, gde su lokalne vlasti prošle jeseni na silu prebacile stotine migranata iz prenatrpanih objekata u Bihaću, nakon izraženog neprijateljstva lokalnog stanovništva.

EU, koja je ranije oštro kritikovala vlasti BiH zbog teškog položaja migranata zaglavljenih u toj zemlji, danas je pohvalila otvaranje novog kampa, čiju je izgradnju finansirala sa 1,7 miliona evra.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da su pre 11 meseci stajali na istom mestu, ali u potpuno drugačijim okolnostima, usred humanitarne krize.

"Danas smo ovde u ovom novom višenamenskom prihvatnom centru. Ovim smo osigurali da se prema ljudima koji mesecima putuju, neki i godinama, odnosi s poštovanjem", kazao je Satler.

Prošlogodišnja odluka vlasti da na tom mestu ostave oko 1.400 ljudi na hladnoći, bez grejanja i hrane, naljutila je EU koja je zapretila povlačenjem finansijske podrške organima BiH nadležnim za upravljanje migracijama.

Situacija na terenu je danas znatno bolja nego pre godinu dana, kada su migranti bili bez krova nad glavom, nakon što je prethodni kamp Lipa izgoreo u požaru.

U novom kampu je trenutno nešto više od 200 migranata. Vrata će ostati otvorena za sve koji su bez krova nad glavom, kako zimu ne bi dočekali na otvorenom.

U BiH je trenutno zaglavljeno oko 3.000 migranata i izbeglica, dok ih je na početku 2020. godine bilo više od 10.000.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.