Kristijan Šmit se neće obraćati Savetu bezbednosti, dogovoreno da Eufor ostaje u BiH
Kristijan Šmit, Foto: Profimedia

KRISTIJAN ŠMIT

Kristijan Šmit se neće obraćati Savetu bezbednosti, dogovoreno da Eufor ostaje u BiH

Šmit je isključivo u funkciji Bošnjaka i sprovođenja njihove politike u BiH

Objavljeno: 22:33h

Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti je usaglašena Rezolucija prema kojoj visoki predstavnik Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, piše sarajevski Dnevni avaz.

U usaglašenoj rezoluciji je navedeno da EUFOR ostaje u BiH pošto je, kako se navodi, Savet bezbedosti utvrdio da "situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Politički analitičar i novinar poreklom iz BiH Erol Avdović je na svom fejsbuk profilu ovim povodom napisao da je pronađeno "solomonsko rešenje", ali da su, kako je naveo, "Rusi dobili sve što žele".

- Rusi su dobili što su hteli. Moskva je praktično ultimatumom zahtevala da se visoki predstavnik ne obrati u UN, u zamenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta, napisao je Avdović.

Kristijan Šmit je prvi visoki predstavnik u BiH kome nije odobreno da se obrati u Ujedinjenim nacijama.

Šmit je trebalo sutra da podnese izveštaj o stanju u BiH, koji je, kako je ranije potvrdio ambasador BiH u Njujorku Sven Alkalaj, stigao u Savet bezbednosti.

Neuobičajeno, Šmitov izveštaj o stanju u BiH u kojem se on kritički odnosi prema Republici Srpskoj označavajući kao krivca srpskog člana Predsedništva BiH Miloradda Dodika, objavili su jutros svi regionalni i evropski mediji.

Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, jer prema proceduru nije izabran u Savetu bezbednosti UN, je u svom izveštaju na 34 strane Dodika pomenuo čak 61 put.

Avdović u svom komentaru usaglašene rezolucije primećuje da je "ovo doista neslavan i ne sasvim kredibilan početak Kristijana Šmita".

- On je prvi visoki predstavnik kome je zabranjeno da se obrati u UN-u, navodi Avdović i sa žaljenjem konstatuje da je, kako kaže, i nova retorička municija za gospodina Dodika...

Dodik je ranije danas povodom odlaganja sednice SB UN za sutra rekao da u Savetu bezbednosti UN neće biti usvojen izveštaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocenio da je reč o "propagandnom pamfletu" koji je napisan u korist muslimana a koji, kaže, "vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti".

Rekao je i da visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH, ali da nema ništa protiv toga da Savet bezbednosi UN produži mandat EUFOR-u u BiH.

- Mislim da visokog predstavnika nema i neće ga ni biti. Sve ono što bi on donosio i pretnje da bi koristio ''bonska ovlaštenja'' - neka koristi, to nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj, rekao je Dodik.

On je rekao da se na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH, ovaj put definitivno odlučuje da li ima ili nema visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naveo da će se sa Šmitom razgovarati samo kada u SB UN pribavi potvrdu da je imenovan.

- Šmit je isključivo u funkciji Bošnjaka i sprovođenja njihove politike u BiH. Ono što je on napisao u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN je puno klevetanja Srba i Republike Srpske i ponešto Hrvata", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Bonus video:

38:51

USIJANJE 02.11.2021. RAJIĆ I ŠORMAZ: IZVEŠTAJ KRISTIJANA ŠMITA O BIH

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.