KOMŠIĆ: Dodik protiv svih tačaka na sednici Predsedništva
Milorad Dodik, Foto: Profimedia

ŠTA JE SLEDEĆE?

KOMŠIĆ: Dodik protiv svih tačaka na sednici Predsedništva

Komšić je naveo da je Dodik pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa na tačke koje su po drugi put došle na sednicu Predsedništva

Objavljeno:

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik bio je danas protiv svih tačaka na sednici Predsedništva, saopštio je novinarima nakon sednice predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je naveo da je Dodik pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa na tačke koje su po drugi put došle na sednicu Predsedništva, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"To je njegovo ustavno pravo, bez obzira koliko nama izgledale neke stvari apsurdne s ove tačke sa koje gledamo celu situaciju. Istina, Dodik je tražio da se skinu pojedine tačke koje se tiču nekih finansijskih sredstava, koja su trebalo da idu za Republiku Srpsku i Federaciju BiH po osnovu međunarodnih ugovora. On je tražio da se to skine da to 'ne bi propalo'", naveo je Komšić.

Dodao je da su on i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović na to pristali, jer i njima "nije cilj da taj novac propadne".

Prema Komšićevim rečima, rasprava o ugovoru sa Islamskom zajednicom (IZ) izazvala je najviše rasprave na sednici Predsedništva BiH.

"Naš je cilj da tu obezbedimo, ako je ikako moguće, jedinstven stav članova Predsedništva jer je reč o delikatnim stvarima. Po tumačenju Džaferovića i mene, reč je o 'sui generis' ugovoru, koji nije identičan ugovoru sa Vatikanom (Katoličkom crkvom) i sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)", rekao je Komšić.

Razlika je u tome, kako je objasnio Komšić, što su ugovori sa Katoličkom crkvom i sa SPC ugovori sa međunarodnim karakterom, jer je sedište Katoličke crkve u Vatikanu, a SPC u Beogradu.

On je rekao da je problem i u načinu "upotrebljavanja religija", odnosno zahteva IZ za osiguranje termina za molitvu petkom.

"Islasmka zajednica to traži, nismo mi ti koji bi to onemogućavali. To je mišljenje i u ime verskih sloboda da prihvatimo da je to neotuđivo pravo i vernika. Nažalost, nismo postigli dogovor, a to nam je cilj - da ne pravimo još veću gužvu, tako da smo razgovor ostavili za narednu sjednicu. U međuvremeni ćemo razgovarati i sa IZ", rekao je Komšić.

Naveo je i da Predsedništvo BiH treba da prihvati ugovor sa IZ kako bi se osigurao ravnopravan odnos prema verskim zajednicama u BiH.

Komšić je rekao i da je doneo odluku da se ne dozvoli snimanje sednice zbog harmonikaša kojeg je Dodik doveo u Predsedništvo BiH.

"Mislim da je Dodik sebe ponizio, iskreno da kažem. Lako je glumiti mangupa, ali posledice mogu biti loše", rekao je Komšić.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.