AFERA KISEONIK: Vlast tvrdi da je kiseonik ispravan, opozicija i dalje ukazuje na propuste
Ilustracija, Foto: EPA / Jalal Morchidi

ŠTA JE ISTINA?

AFERA KISEONIK: Vlast tvrdi da je kiseonik ispravan, opozicija i dalje ukazuje na propuste

Kontrolu je vršila firma Linde Gas Srbija, sa sedištem u Bečeju

Objavljeno:

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine izjavili su da je bolnica Trebinje imala propuste u radu u vezi sa nabavkom kiseonika, kao i da ta zdravstvena ustanova koristi tehnički gas za lečenje pacijenata. U međuvremenu su se pojavile informacije da i pojedine bolnice u Federaciji BiH, poput onih u Zenici i Orašju, za lečenje korise tehnički umesto medicinskog kiseonika.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je izjavio da je izvršena kontrola uzoraka kiseonika koji se koriste u Univerzitetsko-kliničkom centru RS i bolnici u Prijedoru i da je taj kiseonik potpuno siguran.

Kontrolu je vršila firma Linde Gas Srbija, sa sedištem u Bečeju.

Zvaničnici RS i predstavnici vladajuće koalicije pozvali su na odgovornost sve koji su, kako su naveli, obmanuli javnost i stvorili paniku međju stanovništvom, tvrdnjama da bolnice koriste tehnički, umesto medicinskog kiseonika.

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) su potom postavili pitanje – zbog čega kontrolu uzoraka kiseonika nije uradila laboratorija koja je ovlaštena za taj posao? Potpredsednik opozicionog PDP Igor Crnadak izjavio je da "agresivne izjave" predsednice RS Željke Cvijanović, premijera Radovana Viškovića i ministra zadravlja Alena Šeranića oko toga da je uzorak kiseonika ispravan "ne znače ništa", jer ostaje činjenica da je, kako je istakao, RS godinama za svoje zdravstvene ustanove nabavljala kiseonik od neovlaštenih firmi i da niko ne zna kakav je u tom periodu bio njegov kvalitet.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.