OŠTETILI BUDŽET SRPSKE ZA 850.000 EVRA! Poreska uprava došla do ISTINE
Republika Srpska, Foto: Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans

krađa

OŠTETILI BUDŽET SRPSKE ZA 850.000 EVRA! Poreska uprava došla do ISTINE

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao da će kontrole biti nastavljene i u narednom periodu

Objavljeno:

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske utvrdili su da su odgovorne osobe iz preduzeća „Maremont“ iz Bijeljine utajili oko 850.000 evra (1,7 miliona maraka) poreza, saznaje Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, obavljale su se kontrole firmi čiju su vlasnici strani državljani, a zbog utaje poreza podnesen je izveštaj Republičkom javnom tužilaštvu protiv stranih državljana Ranka Uzelca i Jovana Matića.

Portparol Poreske uprave Srpske, Nikola Salapura, rekao da je su u proteklom periodu inspektori Odeljenja za istrage i obaveštajne poslove Poreske uprave Republike Srpske, radeći na preduzimanju mera i radnji iz svoje nadležnosti s ciljem sprečavanja i otkrivanja poreskih krivičnih dela i prekršaja, te razmenom informacija s drugim nadležnim organima, obavljali provere poslovanja preduzeća koja su osnovala strani državljani.

– Nakon analize prikupljenih informacija i urađene redovne terenske kontrole u pojedinim slučajevima je otkrivena utaja poreza i doprinosa. Tako su za odgovorne osobe u Privrednom društvu „Maremont“ Bijeljina inspektori istražioci Republičkom javnom tužilaštvu podneli izveštaj o postojanju osnova sumnje u izvršenje krivičnog dela utaja poreza i doprinosa u iznosu od 1.675.372 maraka – rekao je Salapura.

Dodaje da je izveštaj podnesen protiv odgovornih osoba, i to državljanina Slovenije U.R. i protiv M.J, koji je državljanin Hrvatske

Oni su osumnjčeni da su kao ovlaštene osobe u preduzeću „Maremont“ zaposlenim radnicima angažovanim za poslove u Italiji isplaćivali dnevnice za službena putovanja i naknadu za korišćenje sopstvenih automobila u poslovne svrhe kao neooporezive isplate.

Neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreskih obaveza na navedene isplate su izbegli plaćanje propisanih poreskih obaveza po osnovu poreza i doprinosa na platu.

– Kontrolom pomenutog poreskog obveznika je utvrđeno da su vršene isplate radnicima u vidu dnevnica i naknade za korišćenje sopstvenih vozila, ali nisu predočeni dokazi da su radnici i stvarno putovali van sedišta poreskog obveznika, odnosno u Italiju. Naime, da bi se mogli priznati kao troškovi dnevnice i naknade moraju postojati verodostojne knjigovodstvene isprave na osnovu kojih se isplaćuju ti troškovi – pojasnili su u Poreskoj upravi RS.

S obzirom na to da nisu dostavljeni stvarni dokazi o putovanjima radnika u Italiju isplate koje su vršene po tom osnovu predstavljaju lično primanje, te je na njih obračunat porez, shodno odredbama zakona o porezu na dohodak.

Nastavljaju se kontrole

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao da će kontrole biti nastavljene i u narednom periodu.

– Inspektori Poreske uprave će i u narednom periodu nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih dela iz oblasti poreza, kojima se nanosi šteta budžetu Republike Srpske – poručio je Maričić.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.