TRGOVAO UTICAJEM: Podignuta optužnica protiv banjalučkog sudije!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SKANDAL

TRGOVAO UTICAJEM: Podignuta optužnica protiv banjalučkog sudije!

Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenom izrekne mera zabrane vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti

Objavljeno:

Tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci zbog krivičnih dela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina uticajem.

Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenom izrekne mera zabrane vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti, prenosi Srpskainfo.

Optužnica Pejovića tereti da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom bio na ročištu radi prodaje nekretnina – četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mestu Ivanjska.

S namerom da ponuđaču, advokatu S. V. pribavi imovinsku korist, sprečio je ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju, piše Faktor.

– Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procenjene vrednosti u izvršnom postpku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača. Utvrdio je da samo ponuđač advokat S. V. ispunjava uvete za učešće na nadmetanju. Nakon što je prihvatio ponuđeni ukupni iznos, osumnjičeni je doneo nezakonitu odluku – zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procenjene vrednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti – navodi se u optužnici.

Optužnica osumnjičenog tereti i da je od oštećenog S. H. zatražio, te 21. aprila 2021. godine i primio novčani iznos od 1.000 evra, kako bi koristeći svoj utjecaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci doneo zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtev za upis u sudski registar.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.