SKANDALOZNA I OPASNA INICIJATIVA! Traže da se na FEJSBUKU ZABRANI stav da se u Srebrenici nije dogodio GENOCID!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ JULIEN DE ROSA

VELIKI PRITISAK

SKANDALOZNA I OPASNA INICIJATIVA! Traže da se na FEJSBUKU ZABRANI stav da se u Srebrenici nije dogodio GENOCID!

Podsetimo, nedavno je objavljeno istraživanje Gideona Grajfa, jednog od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti genocida, čiji zaključak je da zločin u Srebrenici ne može da se karakteriše kao genocid

Objavljeno: 12:52h

Posle nametanja zakona u BiH o "zabrani negiranja genocida u Srebrenici", po društvenim mrežama se ponovo deli inicijativa iz BiH da se i na Fejsbuku zabrani svaki drugačiji stav, odnosno da se zabrani iznošenje stava da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Kako je tada pisao portal "Detektor.ba", "postoje zahtevi da istu politiku (oko negiranja Holokausta) ova društvena mreža primeni i kod "negiranja genocida u Srebrenici".

Kako pišu, "dok iz Facebooka za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu kako još uvek nemaju zvanični stav o inicijativi, stručnjaci navode kako bi takav potez doprinio kulturi sjećanja i otpora revizionizmu".

Poverenica za ljudska prava Veća Evrope Dunja Mijatović rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je "pozitivno to što Facebook poricanje holokausta tretira kao govor mržnje te da se nada da će ova kompanija, ali i druge tehnološke kompanije usvojiti isti pristup u vezi sa sadržajem koji “negira druge genocide, uključujući genocid u Srebrenici”.

Podsetimo, nedavno je objavljeno istraživanje Gideona Grajfa, jednog od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti genocida, čiji zaključak je da zločin u Srebrenici ne može da se karakteriše kao genocid.

Kako navodi Detektor.ba, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) putem otvorenog pisma zatražio je od Zakerberga da Facebook zabrani i negiranje "genocida u Srebrenici" na svojoj platformi. Oni su tražili da "kao deo svoje bitke protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta u ime žrtava genocida u Srebrenici naprave dodatne promene pravila koja bi zabranila poricanje i iskrivljavanje istine o "genocidu u Srebrenici"".

“Svedoci smo da se vaša platforma sve više koristi za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici”, navedeno je u otvorenom pismu.

Emir Ramić, direktor IGK-a, za BIRN BiH kaže kako "antisemitizam i govor mržnje ne bi smjeli imati mjesta na društvenim mrežama, ali da bi po istom principu trebalo zabraniti i poricanje genocida u Srebrenici."

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Detektor.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.