POPLAVE NISU SAMO U MODRIČI: I ostali gradovi u BiH u problemu!
Poplava, Foto: Printscreen

teško je

POPLAVE NISU SAMO U MODRIČI: I ostali gradovi u BiH u problemu!

U Srednjebosanskom kantonu zabeležena su izlivanja manjih reka iz korita, a za sada nema informacija o ugroženim objektima i stanovništvu

Objavljeno: 23:45h

Obilna kiša koja je večeras počela da pada na području centralnog dela Bosne i Hercegovine, izazvala je probleme u Žepču i Vitezu, a meteorolozi upozoravaju na opasnosti od bujičnih poplava.

Zbog izlivanja vode u Zavidovićima, saobraćaj je u centru grada bio otežan, dok je na području Žepča obustavljen zbog poplave podvožnjaka, preneo je klix.ba.

U Srednjebosanskom kantonu zabeležena su izlivanja manjih reka iz korita, a za sada nema informacija o ugroženim objektima i stanovništvu.

Odvijanje saobraćaja je otežano na svim putnim pravcima u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu. Teška situacije je i u Modriči, gdje je velika kiša prouzrokovala plavljenje ulica.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je za Klix.ba upozorio na moguće bujične poplave, ali je istakao da one neće biti onakve kakve su bile u zapadnoj Evropi, ili kakve su bile u Bosni i Hercegovini u maju 2014. godine.

Napomenuo je da je FHMZ već objavio narandžasti meteoalarm koji podrazumeva da postoji opasnost po ljude i materijalna dobra. Njegovim objavljivanjem se javnost poziva da bude spremna za moguće elementarne nepogode. Intenzivne padavine se očekuju do 19. jula, a prema trenutnim prognozama trebalo bi da oslabe tokom sledeće sedmice, rekao je.

U Hrvatskoj je obilna kiša na području Brodsko-posavske županije najviše problema napravila u Novoj Gradiški i okolini gde je više od 80 domaćinstava zatražilo pomoć vatrogasaca, a jedan broj podruma poplavljen je i u Slavonskom Brodu. Za sada nema informacija o štetama većih razmera, prenela je agencija Hina.

U Belom Manastiru dve osobe su spašene iz vozila koje se zaglavilo u poplavljenom podvožnjaku.

Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne padavine tokom ovog vikenda, 17. i 18. jula, a naročito tokom subote i to na području Gorskog Kotara, Like i ostalog dela kontinentalne Hrvatske.

Bonus video:

01:09

NOVI VID ODBRANE OD POPLAVA: Srbija ima moderne mobilne panele za zaštitu od nabujalih reka (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.