OD RANIJE POKRENUT UPRAVNI POSTUPAK: Vodna inspekcija sutra ponovo u obilasku prnjavorskog "Ribnjaka"! (VIDEO)
Ribnjak, Foto: Printscreen/Youtube

POKRENUT POSTUPAK

OD RANIJE POKRENUT UPRAVNI POSTUPAK: Vodna inspekcija sutra ponovo u obilasku prnjavorskog "Ribnjaka"! (VIDEO)

Obilaskom ribnjaka utvrđeno je da svi objekti ribnjaka (vodozahvati, upusti, dovodni kanali, odvodni kanali, nasipi, betonske konstrukcije, propusti i ispusti) nisu u punoj funkciji

Objavljeno:

Republička vodna inspekcija od ranije ima pokrenut upravni postupak prema prnjavorskom "Ribnjaku" i sutra će ponovo obići ovaj ribnjak kako bi konstatovala činjenično stanje.

Kako je Srni u Inspektoratu Republike Srpske, inspekcija je o tome informisala resorna ministarstva i druge organe s ciljem razmatranja mogućih rešenja nakon pomora ribe, prenosi Srpskainfo.

Iz Inspektorata navode da su juče zaprimili dopis Odeljenja za inspekcijske poslove opštine Prnjavor u vezi sa pomorom ribe u bazenima AD “Ribnjak” Prnjavor u kojem se navodi da pitanje stečajnog upravnika u ovom preduzeću nije rešeno, a da je ribnjak već godinu dana u stečaju.

– Opštinska inspekcija koja je već izlazila na lice mesta, u pogledu ovlašćenja koja su propisana zakonom, ima iste nadležnosti za preduzimanje mera kao i republička inspekcija. Međutim i opštinska i republička inspekcija imaju jedan isti problem, a to je stanje u kojem se nalazi preduzeće “Ribnjak” Prnjavor – kažu u Inspektoratu.

Iz Inspektorata ističu da su računi ovog preduzeća blokirani već duže vreme, pokrenut je stečajni postupak, a zbog nerešenog pitanja stečajnog upravnika inspekcijski organi praktično nemaju kome naložiti preduzimanje mera jer nije poznato ko je odgovorno lice.

Iz Uprave za inspekcijske poslove podsećaju da je republička vodna inspekcija još 2019. godine pokrenula upravni postupak inspekcijskog nadzora objekta “Ribnjak” Prnjavor.

Obilaskom ribnjaka utvrđeno je da svi objekti ribnjaka (vodozahvati, upusti, dovodni kanali, odvodni kanali, nasipi, betonske konstrukcije, propusti i ispusti) nisu u punoj funkciji.

Kako navode iz Inspektorata, oba dovodna kanala su u pojedinim delovima obrasla rastinjem, uglavnom obale, i vidljivi su nanosi, što otežava propusnu moć, naročito prilikom nižeg vodostaja Ukrine i Vijake u letnom periodu i zbog toga u delovima dovodnih kanala voda miruje, odnosno nema protoka.

– Uvidom na licu mesta je utvrđeno da jedan broj tovilišta nije bio u funkciji, odnosno bila su bez vode. Jedan broj kaseta je bio ispunjen delimično vodom, ali u tim objektima nije bilo ribe, dok je u funkciji bilo šest kaseta u kojim se vrši uzgoj šarana i mrestilište broj jedan. Rok važenja predočene vodne dozvole bio je 1. april ove godine – navode iz Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata dodaju da je republički vodni inspektor i tada nalagao preduzimanje mera s ciljem održavanja ribnjaka, međutim ove mere nisu izvršene.

– Zbog nepostupanja po naloženim merama, inspektor je preduzeo dalje mere koje su propisane zakonom, te su izrečene novčane kazne od 10.000 KM za pravno lice i 2.000 KM za odgovorno lice, dok je tadašnjem odgovornom licu naknadno izrečena još jedna kazna od 1.000 KM u postupku prinudnog izvršenja. S obzirom da izrečene kazne nisu plaćene, Poreskoj upravi Republike Srpske upućeni su zahtevi za prinudnu naplatu – navode iz Inspektorata.

Iz Inspektorata ističu da se, imajući u vidu ove činjenice i ograničene mogućnosti inspekcijskih organa za postupanje, jer praktično niko ne rukovodi stečajnom masom, u rešavanje ovog pitanja moraju uključiti organi jedinice lokalne samouprave, kao i republički organi, posebno u delu koji se tiče obezbeđivanja sredstava za saniranje posledica pomora ribe, jer takve aktivnosti i mere prevazilaze zakonske, tehničke i ekonomske mogućnosti inspekcije.

– Neophodno je što pre rešiti pitanje konkretizovanja odgovornog lica, odnosno odrediti stečajnog upravnika, a to nije procedura na koju mogu uticati inspekcijski organi jer oni ne učestvuju stečajnim postupcima – navode iz Inspektorata Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je danas Srni da će zatražiti vanrednu sednicu Skupštine opštine o situaciji u prnjavorskom “Ribnjaku” nakon uginuća više od pet tona ribe, što preti da izazove ekološku katastrofu širih razmera.

Prema prvim nezvaničnim procenama, uginuće ribe dogodilo se zbog visoke temperature vazduha koja je isušila vodene površine, kao i začepljenja kanala i cevi kojima se ribnjak navodnjava.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media