NARKO BOS ZIJAD TURKOVIĆ - UBICA TRUDNICE: Osuđen je na 40 godina zatvora, zbog ŠOK IZJAVA postao je ZVEZDA REGIONA
Foto: Printscreen/Youtube

urnebesno

NARKO BOS ZIJAD TURKOVIĆ - UBICA TRUDNICE: Osuđen je na 40 godina zatvora, zbog ŠOK IZJAVA postao je ZVEZDA REGIONA

Zijad Turković kao vođa organizovane kriminalne grupe osuđen je na 40 godina zatvora

Objavljeno: 19:14h

Vođa jedne od najvećih mafijaških narko grupa na Balkanu, Zijad Turković, osuđen je 2015. godine na 40 godina robije zbog najtežih krivičnih dela, ali snimci s njegovog suđenja su i dan-danas hit na Jutjubu.

Bio je medijski eksponiran i svakodnevno su prepričavani detalji s njegovog suđenja, nije bilo televizije, portala i novina koji nisu izveštavali sa suđenja, a danas su ga već kao i obično, zaboravili svi osim uže porodice. Reč je je o Zijadu Turkoviću, vođi bosanske kriminalne organizacije koja je delovala od početka 2005. do septembra 2010. godine na području BiH.

Grupa je osuđena zbog likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas-Kortez, ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, kao i za pljačku Sarajevskog aerodroma, odakle je ukradeno 2,5 miliona KM. Osuđeni su i zbog više pokušaja likvidacija, otimanje deonica Fabrike čarapa Ključ, kao i za međunarodnu trgovinu kokainom i heroinom.

Zijad Turković kao vođa organizovane kriminalne grupe osuđen je na 40 godina zatvora, Saša Stjepanović na 12, Muamer Zahitović na tri, Milenko Lakić na 35, a Fadil Aljović na pet godina zatvora, a mnogi su za njih govorili da su u Bosni bili kao što je "zemunski klan" bio u Srbiji - strah i trepet.

Turković je proglašen krivim za organizovani kriminal, krijumčarenje droga, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, neovlašćeni promet oružjem, pripremanje ubistva, iznude i pranje novca. On svoju kaznu od 40 godina izdržava u zeničkom zatvoru u društvu "najopasnijih" zatvorenika, a mediji o njemu više ne pišu i ne zna se kako podnosi život iza rešetaka. Na hranu i uslove u zatvoru se žalio još tokom suđenja pa se pretpostavlja da mu ni danas nije mnogo bolje.

Tokom suđenja vođa grupe Zijad Turković je u više navrata pokušavao da ospori da je umešan u bilo kakve radnje koje mu se pripisuju. Ipak, priznao je da je uzeo novac za naručeno ubistvo Nasera Keljmendija i nedvosmisleno se pred Sudom izjasnio krivim za njegov pokušaj ubistva:

"Zbog čega se izjašnjavam da sam kriv za tačku sedam, za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija.“

Turkoviću je kao mera sigurnosti oduzeta imovina - automobli, restoran, apartman na Vlašiću, kao i kuća. U ovom predmetu još pet osoba je tokom procesa priznalo krivicu, ali se nagodilo sa Tužilaštvom.

Iako je osuđen za jezive zločine, a svedoci isticali da je bio nemilosrdan i brutalan vođa kriminalne grupe, suđenje Zijadu Turkoviću je bilo i ostalo svojevrsni hit u regionu zbog načina na koji se on ophodio prema sudiji, tužiocima i svedocima, a njegove izjave su pretvorene u kompilacije na Jutjubu koje se gledaju i komentarišu i dan-danas.

Tvrdio je da je tužiteljka Diana Kajmaković bila njegova "dobra prijateljica", pa ju je često usred sudnice oslovljavao "dembelica" uz izgovor da je to prijateljski i da joj je tako i ranije tepao. Otvoreno je pričao o preljubi žene Šejle Turković koja je godinama radila kao novinarka "crne hronike", a takođe bila jedan od svedoka i podržavala muža do kraja. Nedavno je gostovala u emisiji kod voditelja Milomira Marića, gde je tvrdila da je njenom mužu "sve namešteno".

Tvrdila je da kada je upoznala svog supruga Zijada Turkovića da je dobro znala da "nije cvećka" i da su mnogi pevači dolazili kod njega da pevaju. Takođe je rekla tom prilikom da ju je Zijad Turković osvojio jer je bio "običan, duhovit, iskren i spontan".

Osuđeni ubica i diler smrtonosnih narkotika, pobrao je simpatije ljudi s Balkana kada je tokom suđevao zasmejavao čak i sudiju, a danas se ispod snimaka na Jutjubu s njegovim "najsmešnijim izjava", mogu naći sledeći komentari:

"Ako mu je presuđeno 40, ja bih prepolovio na pola da sam sudija samo radi ovih izjava", "Svako veče pred spavanja odgledam i tako me slatko nasmeje. Nikako da mi dosadi!", "Zijo kralju. Pozdrav jarani iz BEOGRADA", "Kakav je Zika car, ima čovek harizmu", samo su neki od komentara, a negativne primedbe u vezi sa njegovim likom i "delom", teško ćete naći.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.