ZA OPORAVAK EKONOMIJE: BiH dobija 300 miliona evra od MMF-a!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PODRŠKA

ZA OPORAVAK EKONOMIJE: BiH dobija 300 miliona evra od MMF-a!

Zvanični predlog je trenutno u fazi pripremanja i mogao bi da postane efektivan kasnije ove godine, možda već krajem augusta

Objavljeno:

Međunarodni monetarni fond je za sve zemlje članice izdvojio ukupno 650 milijardi dolara sredstava iz mehanizma specijalnih prava vučenja (SDR) za podršku rezervama i likvidnosti, od čega je za Bosnu i Hercegovinu planiran iznos od oko 300 miliona evra.

Endrju Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, potvrdio je portalu klix.ba da će alocirana sredstva pomoći zemljama članicama da podupru rezerve ili kupe vakcine i podrže ekonomski razvoj.

Zvanični predlog je, prema njegovim rečima, trenutno u fazi pripremanja i mogao bi da postane efektivan kasnije ove godine, možda već krajem augusta.

"Treba imati na umu da su ovo vanredne mere usmerene na jačanje otpornosti globalne ekonomije u vreme jedne ovako nepredviđene krize. Sve zemlje članice MMF-a će imati koristi od ove alokacije, ne samo BiH", rekao je DŽuel.

Podsetio je na reči direktorke MMF-a Kristaline Georgieve da se do globalnog ekonomskog oporavka ne može doći ukoliko se ne okonča trenutna zdravstvena kriza.

"Poslednja SDR alokacija doznačena je zemljama članicama 2009. godine za vreme globalne finansijske krize", dodao je on.

Predstavnici MMF-a su ranije insistirali na tome da BiH mora da sprovede određene reforme ako želi da dobije novac, ali iako se reforme nisu desile novac za BiH će biti izdvojen, konstatuje portal klix.ba.

"Vezano za mogućnosti novog programa sa MMF-om naša politika se nije promenila. Svaki novi program će uključivati neophodne reforme koje su od ključnog značaja za jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja i izgradnje otpornije i inkuzivnije ekonomije u svetu nakon pandemije. Mi ćemo i dalje istraživati da li su vlasti opredeljene za ove reforme", poručio je Džuel.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.