SUKOB U ZATVORU! Dela zbog svađe s kuvarom više ne sme ni u teretanu
Zatvor, Foto: Profimedia

SVAĐE U ZATVORU

SUKOB U ZATVORU! Dela zbog svađe s kuvarom više ne sme ni u teretanu

Kazna je zanimljiva zbog toga što Kostić kao zatvorenik nije ni imao pogodnosti, pa se stiče utisak da se ovakvom kaznom želelo upozoriti osuđenika

Objavljeno:

Dejan Kostić Dela verbalno je u zatvoreničkom restoranu napao kuvara, pa mu je uprava zbog težeg disciplinskog prekršaja izrekla kaznu kojom su mu uskraćena prava na pogodnosti unutar zidina KPZ Banjaluka.

Kazna je zanimljiva zbog toga što Kostić kao zatvorenik nije ni imao pogodnosti, pa se stiče utisak da se ovakvom kaznom želelo upozoriti osuđenika da obrati pažnju na svoje ponašanje.

Inače je Zakon o izvršenju krivično-pravnih sankcija RS za teže disciplinske prekršaje kao kazne propisao opomenu, pismeni ukor, oduzimanje pogodnosti, te samicu u trajanju od 20 dana.

Rešenje sa zadrškom

Dragan Jevđenić, v.d. direktora KPZ Banjaluka, objasnio je za Srpskainfo da je Kostića zbog počinjenog težeg disciplinskog prekršaja u zatvorskoj kuhinji kaznila Disciplinska komisija KPZ Banjaluka.

Zanimljivo je da je Kostić kuvara napao 27. aprila, ali mu je rešenje o kazni napisano gotovo mesec dana kasnije, odnosno 20. maja.

– Rešenjem o izricanju disciplinske kazne od 20. maja 2021. godine zatvoreniku je zbog počinjenog težeg disciplinskog prekršaja, u skladu s Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika, izrečena disciplinska kazna oduzimanje pogodnosti u ustanovi i van ustanove – navodi se u odgovoru KPZ Banjaluka.

Jevđenić je objasnio i da su zatvorske pogodnosti, između ostalih, i korištenje teretane, opremanje sobe po želji, vanredne posete i drugo.

Zlostavljao i mučio konobara

Kostić se inače nalazi na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Osnovnog suda u Banjaluci kojom je, nakon priznanja krivice, osuđen na šest meseci zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda Igoru Arseniću.

Kostić je, osim nanošenja teških povreda Arseniću, osuđen i na novčanu kaznu zbog pljačke firme „Hidroinženjering“, ali je olakšavajuća okolnost po njega u konkretnom slučaju bila što je vratio ukradeni iznos od 12.000 maraka.

Kostića u narednom periodu očekuje i novo suđenje po optužnici koja ga tereti za zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje na štetu P.P, konobara iz Banjaluke.

Prema optužnici, napad se dogodio 24. aprila 2019. godine oko 13.25 u kafiću u kojem je radio oštećeni, a optuženi Kostić izjasnio se da nije kriv za krivično delo koje mu je stavljeno na teret.

– U nameri zastrašivanja oštećenog Kostić ga je pozvao da pođe s njim u toalet, govoreći mu da ga treba. Kada su ušli, rukama ga je počeo udarati u lice, govoreći mu da su ga prethodnog dana drugovi oštećenog, M.M. i Č.S, napali u drugom kafiću – navodi se u optužnici.

Snimak

Kostić je zatim svojim mobilnim telefonom snimao P.P. dok ga je i dalje šamarao i snažno hvatao za vrat, terajući ga da sam sebi govori da je p….

– Snimak je učinio dostupnim trećim osobama, koji su potom preuzeli mediji na svojim portalima, kao i Jutjub, koji je 29. aprila izbrisao snimak uz obaveštenje da sadrži nasilje – navodi se u optužnici.

Snimak je potresao i zgrozio javnost, jer se jasno vidi kako Kostić maltretira i divljački šamara P.P. Nakon tog slučaja Kostić je duže vreme bio u bekstvu.

Pritužba

Tužilaštvo je krajem jula prošle godine obustavilo istragu o napadu na P.P, jer su utvrdili da je policija za to maltretiranje prekršajno kaznila Kostića sa 400 KM! Kako ne može dva puta biti kažnjavan za isto delo istraga je obustavljena.

Na odluku tužilaštva P.P. je uložio pritužbu, koja je usvojena od strane kancelarije tužioca. Na kraju je ipak rezultirala podizanjem optužnice.

Dejan Kostić je poznat kao višestruki prestupnik. Učestvovao je u nekoliko pucnjava i tuča u Banjaluci. Odležao je pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010. godine. Zajedno s njim osuđeni su Slaviša Ćulum, koji je ubijen u sačekuši u maju prošle godine, i Dejan Čajić.

Farma

Odlukom Dragana Jevđenića, v.d. direktora KPZ Banjaluka, nedavno je Marko Čolić, pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, prebačen na zatvorsku farmu, odnosno u poluotvoreni deo zatvora.

Iz banjalučkog zatvora su ovakvu odluku pravdali da je Čolić jedan od najprimerenijih osuđenika i da je svrstan u “A2” grupu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.