OEBS: Pravosnažna presuda Mladiću zatvara važno poglavlje u traženju pravde za žrtve
Ratko Mladić, Foto: Pritnscreen

PRESUDA KOJA MENJA SVE

OEBS: Pravosnažna presuda Mladiću zatvara važno poglavlje u traženju pravde za žrtve

"U skladu s ovim rečima, Misija OEBS poziva sve u BiH da rade na promociji mira i pomirenja, da pokažu saosećanje prema žrtvama i preživelima poštovanjem presuda međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija

Objavljeno:

Šefica misije OEBS u Bosni i Hercegovini Ketlin Kavalec izjavila je da današnja pravosnažna presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću zatvara važno poglavlje u traženju pravde za žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti počinjenih u toj zemlji.

"Pravda za žrtve i preživele od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini. Naše misli su sa preživelima i porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti", navela je Kavalec povodom presude međunarodnog suda u Hagu.

Navela je da je Predsedništvo BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma podsetilo "na obavezu saosećanja sa bolom i patnjom pripadnika svih naroda i građana i na obavezu poštovanja svih nevinih žrtava rata".

"U skladu s ovim rečima, Misija OEBS poziva sve u BiH da rade na promociji mira i pomirenja, da pokažu saosećanje prema žrtvama i preživelima poštovanjem presuda međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i da se uzdrže od retorike podela i uvreda", kazala je Kavalec.

Misija OEBS podseća da se krivična odgovornost pripisuje pojedincima i poziva sve da se uzdrže od tumačenja presude kao akta usmerenog protiv bilo koje etničke grupe, dodala je Kavalec.

"Iako Misija prepoznaje današnju presudu kao pozitivan razvoj dogadjaja, ostaje činjenica da mnogi zločini počinjeni tokom sukoba nemaju sudski epilog. Misija OEBS-a u BiH nastavlja da podržava pravosudje BiH u procesuiranju slučajeva ratnih zločina u BiH", navela je Kavalec.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.