MEHO OMEROVIĆ SE OGLASIO: Presuda Mladiću značajna pobeda za pravdu, ne postoje genocidni narodi
Meho Omerović, Foto: Filip Plavčić

POBEDA ZA PRAVDU

MEHO OMEROVIĆ SE OGLASIO: Presuda Mladiću značajna pobeda za pravdu, ne postoje genocidni narodi

Najodgovorniji je za sve ono što se dešavalo u Srebrenici

Objavljeno:

Član Predsedništva Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Meho Omerović izjavio je danas da je presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću očekivana i značajna pobeda za pravdu i istakao da ne mogu postojati genocidni narodi već samo pojedinci koji vrše genocid."Mladić je odgovoran za to najteže krivično delo. Najodgovorniji je za sve ono što se dešavalo u Srebrenici. Srbija kao članica UN mora priznati i tu sudsku presudu, iz prostog razloga jer priznaje taj Sud! Izjave onih koji već godinama ne prihvataju presudu ili veličaju zločine i zločince neće promeniti niti presudu niti istorijsku činjenicu da se to desilo", kazao je Omerović u pisanoj izjavi.

Naveo je da se presudom Mladiću zatvara se i poslednja stranica u radu Suda koji, "nažalost nije uspeo u onome što mu je bio osnovni zadatak - pomirenje naroda u regionu, pravda za sve žrtve i preživele u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije".

"I dalje smo svedoci govora i reči mržnje, zvecka se i oružjem često. Nikako da se suočimo sa prošlošću. U državama bivše Jugoslavije imamo razvijene desničarske organizacije i udruženja koja veličaju osvedočene zločince", rekao je on.

Mladić je pravosnažno osudjen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011, nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije, 26. maja te godine, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Sudjenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.