ZA UBISTVO HRVATSKOG DETETA SAMO TRI MESECA ROBIJE: Veterani ogorčeni presudom komandantu Armije BiH!
Sud, Foto: Profimedia

samo toliko

ZA UBISTVO HRVATSKOG DETETA SAMO TRI MESECA ROBIJE: Veterani ogorčeni presudom komandantu Armije BiH!

"Ovu presudu smatramo sramnom i ponižavajućom za ratni zločin koji su pripadnici Armije BiH počinili nad nemoćnim civilima, deci, ženama, starcima i vojnicima HVO-a", saopštila su veterani

Objavljeno:

Udruženja veterana u BiH ocenila su u nedelju "sramnom i ponižavajućom" odluku višeg suda koji je smanjio kaznu bivšem komandantu bošnjačke Armije BiH Enveru Buzi za pokolj 27 hrvatskih civila 1993. u mestu Uzdolu na severu Hercegovine.

Žalbeni sud je u petak osudio komandanta Prozorskog bataljona Armije BiH na osam godina zatvora, nakon što je ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina. Kao olakšavajuće okolnosti uzeti su starost i loše zdravstveno stanje osuđenog.

"Ovu presudu smatramo sramnom i ponižavajućom za ratni zločin koji su pripadnici Armije BiH počinili nad nemoćnim civilima, deci, ženama, starcima i vojnicima HVO-a", saopštila su veterani.

Pita se "zar je moguće da život ubijenog djeteta, starca od 90 godina, nepokretne osobe i ostalih nevino poginulih civila, za pravosuđe BiH vredi tri meseca zatvora".

"Ovim činom pravosuđe BiH se još jednom pokazalo kao instrument politike. Presudu smatramo kao dosipanje soli na rane hrvatskog naroda. Po onoj narodnoj ispada 'kadija te tuži, kadija te sudi'. Stidi se državo BiH", kažu razočarano iz udruženja.

Sud BiH je u obrazloženju presude od petka naveo kako su pripadnici Armije BiH 'na okrutan i svirep način" izvršili zločin nad 27 civila u Uzdolu, među kojima su bile žene, deca i starije osobe.

Buza je fizički bio blizu mesta zločina i kasnije je od službe javne sigurnosti imao informacije o zločinu, ali nije naredio istragu o događanjima ni kažnjavanje odgovornih, rekle su sudije.

Najmlađa žrtva pokolja 14. septembra 1993. bio je Stjepan Zelić (10) koji je ubijen na kućnom pragu sa sestrom Marijom Zelić (13) i majkom Ružom. U tome ratnom zločinu ubijena je i devojčica Jadranka Zelenika (12).

Po podacima hrvatske strane, u Uzdolu su pripadnici Armije BiH ubili ukupno 41 hrvatskog vojnika i civila u okviru operacije Neretva '93. čiji je cilj bio zauzimanje Hercegovine i izlazak na more.

Pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu niko nije odgovarao za taj zločin.

Bonus video:

03:21

STIGLA PRESUDA NAKON 30 GODINA! Kapetan Dragomir Grujović na Kurir televiziji: Osobođen OPTUŽBE da je počinio ratni zločin 91

(Espreso / Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.