Devojčica sa viralne fotografije je živa i nalazi se u Rusiji
Viralna fotografija originalno je objavljena na Instagram profilu ruske blogerke Tamune Geru 24.12.2018. godine, Foto: Printscreen

hit priča

Devojčica sa viralne fotografije je živa i nalazi se u Rusiji

Fotografija je naknadno izbrisana iz objave, a do datuma ove analize ista je podeljena 1.700 puta

Objavljeno:

Društvenim mrežama kruži fotografija devojčice za koju se netačno tvrdi da prikazuje trogodišnju Melek El-Tanani koja je poginula u Palestini.

Na Facebook stranici IslamBosna.ba 15.5.2021. godine objavljena je fotografija devojčice uz opis:

Trogodišnja Melek el-Tanani ubijena je večeras zajedno sa svojim roditeljima u zračnom napadu okupacionih snaga. Da li je Melek predstavljala, kao i masa druge dece, opasnu metu koja ugrožava Izrael?!

Fotografija je naknadno izbrisana iz objave, a do datuma ove analize ista je podeljena 1.700 puta. Fotografija je, uz ove netačne tvrdnje, potom objavljena na nizu Facebook stranica i profila.

Melek
foto: Printscreen

Devojčicu sa fotografije pojedini Facebook korisnici čak su pretvorili u svojevrsni simbol palestinske borbe.

Melek
foto: Printscreen

Šta su činjenice?

Melek
foto: Printscreen

Viralna fotografija originalno je objavljena na Instagram profilu ruske blogerke Tamune Geru 24.12.2018. godine, te prikazuje njenu kćerku Sophie.

Navodi se da je lokacija nastanka slike Moskva, a na profilu Tamuna Geru postoji niz drugih fotografija njene kćerke.

Melek
foto: Printscreen

Opis fotografije: Mamino srce. Čini se kao da je nedavno rođena, ali već tako velika djevojčica.

Opis fotografije: Sophie i ja povremeno imamo zabave kod kuće. Danas je bila sjajna zabava

Kod nas se može družiti i nakon 23:00.

Nije poznato da li je majka ove djevojčice upoznata sa činjenicom da se slika njene kćerke dijeli uz tvrdnje da je poginula, s obzirom da se, do trenutka pisanja ove analize, nije o tome oglašavala na društvenim mrežama.

Objašnjenje da je djevojčica sa viralne fotografije zapravo kćerka ove ruske blogerice, na našem govornom području prvi je objavio Facebook korisnik Nedim Botić.

Gde se još pojavljuje fotografija?

Melek
foto: Printscreen

Sporna fotografija se, uz iste tvrdnje, dijelila na raznim jezicima. U nekim objavama se tvrdilo da se djevojčica na fotografiji zove Malak Altannani, a u drugima Bothania Obeid ili Bothina Abed.

Opis fotografije: Ovo prekrasno dijete, Bothania Obeid, jedno je od desetina djece hladnokrvno ubijeno od strane snaga aperthejda. Počivaj u miru.

Portal International Middle East Media Center, kojeg su 2003. godine osnovali palestinski i internacionalni novinari sa ciljem da izvještavaju o sukobu između Izraela i Palestine, izvještava sa terena od kako je došlo do eskalacije izralesko-palestinskog konflikta, te redovno objavljuje listu imena civila koji su poginuli u zračnim napadima Izraela na pojas Gaze. Među imenima se trenutno ne nalazi Melek El-Tanani, odnosno Malak Altannani, niti Bothina Abed.

Melek
foto: Printscreen

Google pretraga imena “Malak Altannani” i “Malak Al Tanani” pokazala je rezultate vezane za pomenutu viralnu netačnu tvrdnju, ali nismo uspjeli pronaći podatke koji bi potvrdili da je dijete tog imena poginulo u Palestini. U članku portala Daily Sabah objavljenom 14.5.2021. godine, govori se o pogibiiji porodice Tanani koja je ubijena u zračnom napadu izraelskih snaga u sjevernoj Gazi. U svom domu poginuli su trudnica Rawiye Tanani (35), njen suprug Ra’fat (38), i njihova djeca Ismail (6), Ameer (5), Adham (4) i Mohammed (3). Ista porodica spominje se i u članku na web stranici Defense for Children International, gdje se također ne navodi ime Melek, odnosno Malak.

Sa druge strane, na stranici Middle East Media Center jeste spomenuta Bothania Mahmoud Obeid, sedmogodišnja djevojčica za koju se navodi da je poginula od gelera granate koju je ispalila izraelska vojska.

Njena fotografija objavljena je na web stranici Defense for Children International Palestine uz opis “Bothania Mahmoud Issa Obeid (6) poginula je 14. maja nakon što je pogođena gelerom, dok se igrala ispred svoga doma u sjevernoj Gazi 9:15 navečer 14, maja”.

Dakle, djevojčica na viralnoj fotografiji nije trogodišnja Melek El-Tanani, već kćerka ruske blogerice Tamune Geri. Među brojnim verzijama objave njene fotografije i tvrdnji koje su ih pratile, tačan je samo navod da se među dokumentovanim žrtvama izraelskih zračnih napada na Gazu nalazi šestogodišnja djevojčica Bothania Obeid, no ta se tvrdnja nije pojavila na našem jeziku.

Tvrdnju da pomenuta fotografija prikazuje trogodišnju Melek El-Tanani koja je poginula u Gazi, prvobitno objavljenu na stranici IslamBosna.ba, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Bonus video:

02:15

Ispovest žrtve porodičnog nasilja

(Espreso/Nerma Šehović/Raskrinkavanje.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.