LINTA: Ni posle 29 godina nema presude za napad u Tuzli
Miodrag Linta, Foto: Printscreen

napad na pripadnike jna

LINTA: Ni posle 29 godina nema presude za napad u Tuzli

Bez kažnjavanja odgovornih iz reda bošnjačkog naroda za ratni zločin u Tuzli i brojne druge ratne zločine nad Srbima u BiH nije moguće govoriti o iskrenoj saradnji

Objavljeno:

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je da se na današnji dan pre 29 godina u Tuzli dogodio napad na pripadnike JNA, ali da još uvek nema osuđujuće presude za taj strašni zločin.

Linta je u saopštenju ponovo pozvao srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu za svirepo ubijene pripadnike JNA u Tuzli, dodajući da porodice nastradalih sve manje veruju da će bar neko od nalogodavaca, organizaora i izvršioca ovog zločina izaći pred lice pravde i biti kažnjen.

On napominje da je tužilaštvo BiH obustavilo istragu u predmetu „Tuzlanska kolona" što je, kako smatra, jedan od dokaza da se radi o etnički motivisanoj instituciji čiji je cilj da amnestira najviše bošnjačke vojne, policijske i civilne zvaničnike od odgovornosti za zločine nad Srbima.

"Bez kažnjavanja odgovornih iz reda bošnjačkog naroda za ratni zločin u Tuzli i brojne druge ratne zločine nad Srbima u BiH nije moguće govoriti o iskrenoj saradnji, međusobnom poštovanju i pomirenju između srpskog i bošnjačkog naroda", smatra Linta.

On podseća da su pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije "zelene beretke" napali 15. maja 1992. godine kolonu JNA i tom prilikom ubili najmanje 54, a ranili 44 vojnika JNA.

Linta dodaje da je time prekršen dogovor o mirnom povlačenju 92. Motorizovane brigade iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starešina i vojnika i ocenjuje da je napad na kolonu JNA bio unapred dobro planiran i pripreman, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

Bonus video:

03:10

PATROLIRALI SMO SA REČNOM POLICIJOM I OBIŠLI BEOGRADSKE OBALE: Saznali smo najveće tajne njihovog posla

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.