DODIK: Neću da zaboravim,ali želim mir i saradnju
Milorad Dodik, Foto: printscreen

MIR I SARADNJA

DODIK: Neću da zaboravim,ali želim mir i saradnju

Dodik je na obeležavanju Dana sećanja za žrtve jasenovačkog logora poručio da, kako je rekao, "naš karakter traži mir i saradnju i podrazumeva da se drugima ne svetimo i ne činimo zlo, i to i ne radimo

Objavljeno:

Želimo u Evropsku uniju, ali ne želimo da izgubimo svoj identitet, poručio je danas u Donjoj gradini srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da nikada neće zaboraviti i oprostiti zločine počinjene na Srbima u NDH, ali da nikog ne mrzi i da želi mir i saradnju.

Dodik je na obeležavanju Dana sećanja za žrtve jasenovačkog logora poručio da, kako je rekao, "naš karakter traži mir i saradnju i podrazumeva da se drugima ne svetimo i ne činimo zlo, i to i ne radimo".

"Ne mrzim nikoga ali ono što je istina jeste da volim svoj narod, Republiku Srpsku i volim, naravno, Srbiju", naveo je i dodao da ne mrzi nikoga i da želi da svi žive u miru, ali poručio da ne diraju Republiku Srpsku.

"Nemojte nam dirati Republiku Srpsku, za nju su dati mnogi životi i imamo pravo da je čuvamo", naveo je Dodik i istakao da Srbija više nije i nikada neće biti onakva kakva je bila.

Srbija je, istakao je, danas ojačana.

Rekao je da je i on protiv promena granica i istakao da Srpska ima svoje granice, koje samo treba podebljati.

Dodik je istakao da je Jasenovac to, kako je kazao, strašno tužno mesto zlocina koje je počinila NDH, mesto njegovog odrastanja, pamćenja i sećanja.

Odrastao je, dodao je, na generisanom strahu od ustaša i Nemaca koji su 1942. na Kozari pokupili 70 hiljada Srba i ubili.

Prisećajući se nekih od priča koje je kao dete slušao od preživelih logoraša, Dodik je rekao i da to ne može ni da zaboravi ni da oprosti.

"Da zaboravim, da oprostim neću bez obzira što me Crkva podučava da to uradim. Ne mogu to da učinim jer to su bila takva stradanja i moje pamćenje treba da bude moje i moje pamćenje treba da bude naše", rekao je Dodik.

To tim pre što, kako je rekao, okupljeni u Donjoj Gradini u trenutku sećanja i pamćenja na genocid koji se dogodio ovde nad nama Srbima i koji je nesumnjivo počinjen, nikada nije priznat.

"Da li imam pravo da kao neko koga je narod izabrao da ne znam to sve i da se tome ne vraćam kao podsetniku, ne da bi se svetio, već da se borim za dostojanstvo i slobodu svog naroda...", rekao je Dodik.

Konstatovao je da partneri iz međunarodne zajednice ne mogu da razumeju probleme koje Republika Srpska ima u BiH, gde je, podsetio je, delovala ustaška vlast i gde su tada sa Hrvatima učestvovali i muslimani.

"To se ne može zaboraviti", rekao je Dodik i istakao da ono što je potrebno danas je to što je, kako je primetio, rekao predsednik Aleksandar Vučić - da gledamo i da učinimo sve da imamo mir, mir i mir.

"Mi Srbi ovde u Republici Srpskoj nosimo tešku političku borbu", rekao je i podsetio da su do sada od visokih predstavnika u BiH bila dva Austrijanca i jedan Nemac, a kako vidi sprema se dolazak još jednog Nemca.

Upitao je šta će u BiH visoki predstavnik 25 godina posle rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Iz kog razloga mi ne znamo da upravljamo sobom. Predstavnici imaju političke, a mi imamo životne mandate. A naš život je teško pamćenje. Hoćemo da sarađujemo, ali ne i da budemo poslušnici. Hoćemo da imamo državu, BiH ne verujemo jer nam ona ne daje nikakav okvir sigurnosti", naveo je Dodik.

Upitao je zašto on ne može da ima takav stav, a onima koji prete njegovim sklanjanjem poručio je da ga u tome neće zaustaviti, jer smatra da na ovim prostorima mesta ima za sve Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.