Dodika Amerikanci drže na vlasti u Srpskoj, nema ništa od raspada BiH: Šta vi kažete o ovoj tvrdnji?
Foto: Ap

nova teorija zavere?

Dodika Amerikanci drže na vlasti u Srpskoj, nema ništa od raspada BiH: Šta vi kažete o ovoj tvrdnji?

Da li se slažete?
Objavljeno:

U zapaženoj knjizi “Neverending Wars: The International Community, Weak States, and the Perpetuation of Civil War” (2005) američka naučnica En Hironaka pokazala je da su nakon Drugog svetskog rata građanski ratovi postali mnogo učestaliji i dugotrajniji nego pre njega zato što se promenila “međunarodna ekologija”.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Uzroci građanskih ratova razlikuju se od zemlje do zemlje, ali Hironaka tvrdi kako je povećanju njihove učestalosti i trajnosti nakon 1945. bitno doprinela promena prirode međunarodnog političkog sastava u koji je uključeno mnogo slabih država.

Slabe države nastale su raspadom kolonijalnih carstava i državnim osamostaljenjem bivših kolonija, kao i uspehom secesionističkih pokreta u nekim zemljama.

Šta su slabe države?

Naučnici tvrde da su to političke tvorevine koje nemaju dovoljno materijalnih resursa za održiv ekonomski razvoj, koje nisu sposobne da izgrade jake državne strukture (vojsku, policiju, upravu i dr.) koje bi kontrolisale državne granice i imale učinkovitu vlast na teritoriji države i ne mogu uspešno gušiti pobune protiv središnje vlasti, suzbijati secesionističke pokrete i sprečavati teritorijalnu fragmentaciju države.

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.