POLITIKA BIH U VEZI SA SANKCIJAMA JASNA I DOSLEDNA: Ambasada SAD u Sarajevu objasnila da li je BIH ugrožena!
BIH, Foto: AP

jasna poruka

POLITIKA BIH U VEZI SA SANKCIJAMA JASNA I DOSLEDNA: Ambasada SAD u Sarajevu objasnila da li je BIH ugrožena!

Sankcije su, kažu, ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače.

Objavljeno:

Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je da je politika te zemlje u vezi sa sankcijama jasna i dosledna, kao i da će i dalje biti primenjivana kada se proceni da su sigurnost i stabilnost BiH direktno ugrožene, kada postoji značajan rizik u pogledu opstruisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ili kada postoje očita i ozbiljna kršenja vladavine zakona.

Ambasada je to saopštila za srajevski portal Klix pojašnjavajući rečenicu ambasadora Erika Nelsona, koji je na svom Blogu juče napisao da se "na stolu nalaze sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije".

Sankcije su, kažu, ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače.

"Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a (OFAC), u konsultaciji s drugim agencijama Vlade SAD koje imaju interes i poseduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju na listu imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan ili uklanjaju s nje", navodi se u saopšenju.

Takođe, kada državni sekretar pribavi verodostojne informacije o tome da je neki zvaničnik direktno ili indirektno uključen u značajne koruptivne aktivnosti ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan je, ističu, da ga stavi na listu ili identificira tog zvaničnika i članove njegove uže porodice u skladu sa odeljkom 7031(c), javno ili privatno.

"Uopšteno govoreći, kada je osoba stavljena na listu u skladu s odeljkom 7031 (c), ta osoba neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države", navodi se u odgovoru za portal.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.