OGLASILA SE BISERA TURKOVIĆ O SARADNJI SA SRBIJOM: Ovo morate da čujete!
Bisera Turković, Foto: Youtube printscreen / Hayat

OTVORENO

OGLASILA SE BISERA TURKOVIĆ O SARADNJI SA SRBIJOM: Ovo morate da čujete!

Ona je pozvala na prekid "takve politike, opstrukcija i politizovanja", kao i na zajednički rad na ekonomskom i svakom drugom boljitku BiH

Objavljeno: 13:48h

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković (SDA) izjavila je da je BiH otvorena za svaku vrstu ekonomske i razvojne saradnje sa Srbijom. "Tu nema nikakve dileme. Verujemo i da otvorena pitanja možemo rešiti dijalogom i u tom smislu imamo redovne kontakte sa zvaničnicima Srbije", kazala je Turkovićeva za regionalnu N1 televiziju.

Ona je dodala da Sarajevo niti spori niti blokira projekte koji će doneti interes gradjanima, uključujući izgradnju autoputeve, povezivanje saobraćajnicama, železnice, slobodnu trgovinu… "Naprotiv, aktivno se radi na mnogima, uključujući i pitanje izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd", navela je Turković.

Ona je, međutim, navela da "ista politika koja danas govori da nije za sukob, ali da ne može u BiH pronaći svoj interes, kontinuirano i godinama radi na tome da BiH ne bude funkcionalna i uspešna".

"Blokira evropske reforme, budžete, projekte, neretko i institucije, koristi mehanizme za opstrukciju gde god to može, blokirali su godinama povratak raseljenih, povratnici žive u atmosferi straha u RS, gde se slave ratni zločinci, negira se bosanski jezik, svako malo se desi neki napad na povratnike, na džamiju… da bi na kraju govorili da im nije komotno u toj BiH i da treba pričati o mirnom razlazu", kazala je Turković.

Ona je pozvala na prekid "takve politike, opstrukcija i politizovanja", kao i na zajednički rad na ekonomskom i svakom drugom boljitku BiH.

"Da ispunjavamo evropske standarde, da završimo posao na 14 ključnih prioriteta EU i krenemo ka članstvu, pa će videti kako će im biti lepo i komotno u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini", kazala je Turkovićeva.

Dodala je da, "koliko god (srpski član Predsedništva BiH Milorad) Dodik možda želi nešto drugo, BiH je njegova domovina".

"Tada neće biti primorani da uzimaju skupe zajmove širom sveta i zadužuju se kako bi izbegli bankrot entitetskih vlasti. Jaka BiH je interes i srpskog naroda i građana koje žive ovde", ocenila je ona.

Tada će, kako je kazala, "možda Dodik moći uzvratiti pomoć Srbiji i neće morati čekati da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić pomogne siromašne opštine".

"Funkcionalnija i jača BiH će sigurno bolje saradjivati sa Srbijom. Dodik treba biti iskren i reći svom narodu da politika kojom želi oslabiti BiH najviše šteti manjem entitetu (RS) i ljudima koji tamo žive i skupo ih košta", navela je Turkovićeva.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.