PODNETE DISCIPLINSKE TUŽBE PROTIV DRŽAVNE TUŽITELJKE I PREDSEDNIKA SUDA BiH: Nemar u vršenju službenih dužnosti!
Foto: Profimedia

eto ga

PODNETE DISCIPLINSKE TUŽBE PROTIV DRŽAVNE TUŽITELJKE I PREDSEDNIKA SUDA BiH: Nemar u vršenju službenih dužnosti!

Državne institucije, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, obavezne su da sprovedu bezbednosne provere zaposlenih

Objavljeno:

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH podnela je disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljke Gordane Tadić i predsednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, saopšteno je na službenoj stranici Kancelarije.

Disciplinska tužba protiv Tadićeve podneta je, kako se navodi, zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama VSTS, kao i zbog ponašanja koje šteti ugledu funkcije tužioca.

Kako se navodi u saopštenju, prva tačka tužbe protiv Tadićeve odnosi se na izbegavanje obaveze automatske raspodele predmeta u rad tužiocima putem sistema TCMS (Pravilnik o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima), u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Druga tačka tužbe protiv Tadić se odnosi na propuštanje da kao rukovodilac Tužilaštva, primenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, obezbedi pokretanje postupka ličnih bezbednosnih provera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTS da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mere ovog zakona.

Državne institucije, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, obavezne su da sprovedu bezbednosne provere zaposlenih.

Tadićeva se još tereti za narušavanje ugleda pravosudja, neosnovanim zahtevom za isplatu potraživanja u vezi s iznajmljivanjem stana, navedeno je u saopštenju Kancelarije disciplinskog tužioca.

Protiv predsednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je tužba zbog disciplinskih prekršaja "namerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapredjenja i napredovanja u službi, kao i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".

Prva tačka optužbe protiv Debevca se odnosi na neprimeren kontakt sa osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi, dok se drugom tačkom tereti za upućivanje komentara neprimerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljkom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku.

Po trećoj tački tužbe, Debevec se tereti za namerno davanje nedovoljne informacije VSTS o imovini u inostranstvu, kroz lične finansijske izveštaje dostavljene VSTS-u.

Mediji su ranije pisali o tome da se Debevec sastajao sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obaveštajno-bezbednosne agencije Bosne i Hercegovine (OBA BiH), protiv kojeg je u to vreme vodjen krivični postupak pred Sudom BiH.

Bonus video:

01:30

OPOZICIJA I DALJE RAZJEDINJENA: Nova stranka poslala poziv za dijalog, odgovor izostao (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.