BiH PRVA U REGIONU PO BROJU UMRLIH OD POSLEDICA KORONE: Zna se i na kom mestu se našla SRBIJA!
ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

PODACI AMERIČKOG UNIVERZITETA

BiH PRVA U REGIONU PO BROJU UMRLIH OD POSLEDICA KORONE: Zna se i na kom mestu se našla SRBIJA!

BiH ima stopu smrtnosti od 3,89 odsto od ukupnog broja zaraženih

Objavljeno:

Bosna i Hercegovina je prva u regionu po broju umrlih od posledica korona virusa i čak osma u svetu - najnoviji su podaci američkog univerziteta Džons Hopkins.

BiH ima više od 187 umrlih na 100.000 stanovnika, preneo je sarajevski portal Avaz.

BiH ima stopu smrtnosti od 3,89 odsto od ukupnog broja zaraženih.

U ostalim zemljama regiona ta stopa je manja: u Severnoj Makedoniji ona iznosi 2,92 odsto, u Hrvatskoj 2,20 odsto, na Kosovu 2,09 odsto, u Albaniji 1,79 odsto, Sloveniji 1,89, a Crna Gora je na 1,39 odsto.

Po tome u regionu i ove sedmice najbolje stoji Srbija, sa svega 0,88 odsto smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih.

U tekstu se navodi da se ti podaci poklapaju s podacima o imunizaciji stanovništva, s obzirom na to da je Srbija regionalni lider po vakcinaciji, a da BiH to nije ni počela.

U BiH se danima najavljuje masovna imunizacija, pripremaju se prostori za vakcinisanje, ali je problem što nema dovoljno vakcina.

Tako je u Šekoviće, na istoku Republike Srpske, koje ima više od 7.000 stanovnika, u utorak stiglo tek dvadeset doza vakcine.

BiH je putem svetskog mehanizma ;Kovaks ;naručila 1,2 miliona vakcina, ali je do sada stigao tek manji deo. ;Danas BiH ima 131.800 doza vakcina kojima se može vakcinisati tek 3,7 odsto stanovnika.

Proteklog vikenda 10.000 državljana BiH je otišlo u Srbiju, gde su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka.

Na meti kritika javnosti u BiH su i Savet ministara BiH, i entitetske vlade, ali niko od političara ne želi da preuzme odgovornost za pogoršanje epidemiološke situacije, velikog broja zaraženih i broja umrlih, već krivicu prebacuju na neodgovorne gradjane, Kovaks i farmaceutske kompanije.

Bonus video:

00:14

BIVŠA ŽENA PEĐE BLIZANCA PRIZNALA DA JE OPROSTILA PREVARU Ana Jovanović prvi put odgovorila na pitanje o RAZVODU, evo šta je rekla

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.